Mooie mensen moeten meer belasting betalen

The Optimist 105 april 2008 Actualiteit

Gonzalo Otalora, ooit een puisterige tiener, heeft Feosexual geschreven, een ironisch boek over zijn beslissing zich niets meer aan te trekken van wat anderen van zijn uiterlijk vonden. In zijn eigen Argentinië, volgens hem het land met de mooiste vrouwen ter wereld is zijn boek een grote hit.

Marco Visscher | 105 april 2008
In uw boek stelt u dat lichamelijke schoonheid fiscaal belast moet worden. Waarom?
Gonzalo Otalora: Uit talrijke onderzoeken blijkt dat mensen die er goed uitzien een streepje voor hebben. Ze komen gemakkelijker aan een baan, ze krijgen meer betaald en vinden eenvoudiger een partner. Dat is oneerlijk. In een echte democratie zouden mooie en lelijke mensen gelijke kansen moeten krijgen. Dus vind ik dat we de knapperds belasting moeten laten betalen, als een soort genoegdoening voor de lelijke eendjes. Er zijn ook nog andere manieren om deze oneerlijke voorsprong te compenseren.

Zoals?
In Argentinië mag een bedrijf aan sollicitanten vragen om een foto mee te sturen. Dat moet onwettig worden gemaakt, net zoals de immorele gewoonte om de foto’s van modellen in tijdschriften en advertenties te bewerken moet  worden verboden.

Maar we kunnen het mensen toch niet kwalijk nemen dat anderen hen aantrekkelijk vinden?
Waarom niet? Als ze toch al geld uitgeven aan diëten, de sportschool, antirimpelcreme en plastische chirurgie, dan kunnen we hun natuurlijk best nog wat meer geld ontfutselen en dat overmaken aan de lelijken onder ons. Wij, de niet-aantrekkelijken, zullen dat geld niet verbrassen, omdat we geen koopverslaving hebben. Wij maken ons geen zorgen dat we zullen mislukken, want we hebben veel geleerd van alle afwijzingen die we hebben doorstaan. Onze relaties met mensen zijn oprechter en stabieler. Uiteindelijk heeft de samenleving voordeel bij deze eigenschappen en daarom moeten lelijke mensen worden erkend, gerespecteerd en gesteund.

Vindt u dan eigenlijk dat het in het leven niet om de buitenkant, maar om de binnenkant gaat?
Natuurlijk. Het schoonheidsideaal bestaat niet. Dat heb ik ontdekt toen ik mijn spiegel en weegschaal bij het oud vuil zette. Als je probeert mooi te zijn, jaag je dromen na, en zo’n droom zorgt er alleen maar voor dat je je ellendig voelt. Als we ons gevoel van zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen, krijgen we allemaal dezelfde kansen.

Reacties

Geef een reactie