Met optimisme richting de verkiezingen

The Optimist 197 maart / april 2021 Samenleving
Gedifferentieerd stemrecht klinkt als een gewaagd experiment. Lezer Paul van Meurs vraagt zich af of het wel verstandig is om verkiezingen voor iedereen gelijk te laten zijn. Na enig onderzoek komt hij met een bijzonder idee: een pleidooi om dubbel stemrecht te geven aan mensen jonger dan 50 jaar. DOOR: PAUL VAN MEURS Per definitie staan verkiezingen bol van optimisme en hoop. Alle kandidaten hopen dat ze de wereld beter kunnen maken. ‘Beter’ volgens hun eigen definitie in ieder geval. Natuurlijk wordt er door sommige politici met modder naar elkaar gegooid, maar tegelijkertijd meent iedere stemmer ook dat zijn of haar kandidaat een wereldverbeteraar is. Bovendien gaan mensen alleen stemmen als ze optimistisch zijn over een betere toekomst én denken dat hun stem iets zal bijdragen aan de juiste keuzes voor later. ‘Het gaat om de impact van keuzes in het aantal nog te leven jaren.’ Mensen stemmen dus over de toekomst. Maar over hoeveel toekomst praten we dan? Voor een gemiddelde persoon met een leeftijd tussen de 20 en 50 jaar betreft dat ongeveer twee keer zo veel ‘toekomstjaren’ als een persoon die tussen de 50 en de 80 jaar is. Tenminste, als we uitgaan van stemrecht rond de

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Met optimisme richting de verkiezingen”

  1. Ik schrik van deze mening. In feite komt het neer op dat de mensen boven de 50 uitgerangeerd zijn en dus minder te vertellen hebben over de samenleving. Zullen we eerst beginnen met dat jonge mensen hun stemrecht gaan gebruiken? Bij de stemming over de Brexit hebben jongeren hun stemrecht minder gebruikt dan de ouderen, om maar eens een voorbeeld te noemen.
    Met vriendelijke groet van een 64 jarige.

  2. Dank voor uw reactie. Ik wil op geen enkele manier suggereren dat mensen boven de 50 uitgerangeerd zijn. Behoor tenslotte zelf ook tot die categorie. Maar krijg regelmatig het gevoel dat juist de behoeftes van jonge mensen uitgerangeerd worden. De kern van het idee is dat mensen onder de 50 de consequenties van hun keuzes langer moeten dragen en dat misschien hun keus dus zwaarder mag wegen. En dat dan in een maatschappij die geen enkele groep uitsluit.
    Paul van Meurs (via de redactie)

  3. Is er een mogelijkheid dat the Optimist of Paul van Meurs hier een landelijke petitie over start, zodat er meer aandacht komt voor dit idee? Ik wil deze petitie dan graag ondertekenen.

Geef een reactie