Mediterraan dieet verkleint kans op hartproblemen

hetkanWel 4 mrt 2013 Gezondheid
Veel olijfolie, noten, bonen, vis, fruit en groenten eten verkleint de kans op hartaanvallen, beroertes en sterfte door hartproblemen met maar liefst 30 procent. De effecten van dit zogenoemde Mediterrane dieet deden zelfs experts versteld staan. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. “Indrukwekkend” Volgens Rachel Johnson, professor in voeding aan de University of Vermont en woordvoerster van de American Heart Association, zijn de resultaten van de grote klinische trial “echt indrukwekkend”. Johnson: “Wat eigenlijk het belangrijkst is: ze hebben rekening ge houden met belangrijke eindpunten. Er is niet gekeken naar risicofactoren zoals cholesterol of een hoge bloeddruk of gewicht. Ze hebben gekeken naar hartaanvallen en beroertes en sterfte. Uiteindelijk is dat wat écht belangrijk is.” Veel gezonde vetten Een Mediterraan dieet bestaat vooral uit gezonde vetten. De deelnemers moesten tenminste 4 eetlepels olijfolie per dag gebruiken, elke dag een portie noten en tenminste drie maal daags fruit eten. Ook aten ze tenminste drie keer per week vis en groenten en werd het rode vlees vervangen door wit vlees. Hen werd afgeraden om voorgeproduceerde lekkernijen uit de supermarkt te halen. Sceptisch Hoewel men al langer dacht dat een Mediterraan dieet gezond zou zijn, was daar

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

hetkanWel

Hoofdredacteur van het blog hetkanWel.nl, schrijft over groener, eerlijker en leuker leven.

Meer over hetkanWel >

Reacties

Geef een reactie