Machiavelli: een denker voor een wereld in crisis

The Optimist 15 jan 2021 Samenleving
Waarom zou je Machiavelli lezen? Stond de term machiavellisme niet voor manipulatie, bedrog en machtshonger? Tinneke Beeckman laat ons in haar boek Machiavelli’s Lef – Levensfilosofie voor de vrije mens zien dat Machiavelli bij uitstek een denker is voor een wereld in crisis. Hieronder volgt het voorwoord uit haar boek, waarin je kennismaakt met een ‘andere’ Machiavelli. DOOR: TINNEKE BEECKMAN Waarom Machiavelli... die machiavellist? Elke mens moet doen wat zijn geest hem ingeeft, en het doen met lef. Machiavelli in een brief aan Giovan Battista Soderini op 13 september 1506. Spottende woorden wier waarheidsgehalte te hoog is, laten een bittere herinnering achter. Tacitus, geciteerd door Machiavelli, Discorsi, II, 26, 11. Tijdens mijn studie filosofie heb ik Machiavelli’s werk nooit gelezen. Zijn ideeën kwamen in geen enkel vak aan bod. Ik kende zijn reputatie wel. En natuurlijk sprak die me niet aan; de term ‘machiavellisme’ staat voor cynische, gewelddadige, meedogenloze machtspolitiek. Waarom zou ik me interesseren voor iemand die machtsmisbruik aanprijst? Dit duurde tot ik Spinoza’s teksten grondig begon te bestuderen. Zijn politieke geschriften brachten me op het spoor van Machiavelli’s werk. In zijn boeken en brieven strooit Spinoza (1632-1677) zelden met complimenten, maar in de Staatkundige verhandeling noemt hij Machiavelli

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €1,00 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Machiavelli: een denker voor een wereld in crisis”

  1. hoewel ingelogd kan ik dit artikel niet lezen want op het moment dat ik het artikel aanklik wordt mij wederom gevraagd in te loggen enz enz. dit werkt niet.

  2. Bij mij werkt het ook zo: als ik inlog, ben ik het artikel kwijt. Zelfs als ik in mijn account het artikel opzoek, verschijnt het toch met opnieuw: betaal, log in of abbonneer. 3 x opnieuw proberen helpt niet. Bij eerdere premie-artikelen ging het ook zo.

Geef een reactie