Kruid van de maand: zwarte bes

Gastblog 21 aug 2013 Gezondheid
Door Trudy van Diepen-Stam Het is een beetje een ondergeschoven kindje, de zwarte bes. Weinig mensen kennen hem en hij is soms lastig te zien. De struik wordt niet veel gepland. Tijd om hem eens in het zonnetje te zetten! De Latijnse naam van de bes is Ribes NIgrum. Deze doornloze struik heeft handvormige bladeren met geurkliertjes die een cassisgeur verspreiden. In juli en augustus zijn de bessen rijp om geplukt te worden. Van de bladeren van de zwarte bes kan thee gezet worden. Zij ondersteunen de bijnieren en zijn daarom een waardevolle hulp bij hooikoorts, stress en ontstekingen. De vruchten zitten boordevol vitamine C en B, en mineralen waaronder calcium en ijzer. Ze zijn ideaal om jam van te maken. Goed te gebruiken bij nierklachten, allergieën en zwakke vaten. Maar ook als u last heeft van nachtblindheid. Zwarte bessensap en –siroop is te koop in reformzaken. Maar u kunt net zo makkelijk zelf aan de slag met dit jamrecept. Lekker en supergezond! Benodigdheden: -1 kilo zwarte bessen -Een zakje marmello (geleerpoeder), te koop in natuurwinkels -Weinig suiker* -Eventueel sap van een citroen -Schoongemaakte potjes met deksels (heet water) Bereidingswijze: -Breng de bessen aan de kook met een beetje water

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie