Kruid van de maand: smeerwortel

The Optimist 3 jan 2014 Gezondheid
Ik had een bezoeker in mijn kruidentuin, een vrouw uit het buitenland. In gebrekkig Nederlands vroeg ze me of ik soms een smeerwortelplant voor haar had. Ik vroeg waarom ze het wilde hebben, en ze antwoordde: ‘ik wil mijn relatie helen.’ De smeerwortel In januari vorig jaar schreef ik ook al een blog over de smeerwortel, maar er is over deze plant zoveel te vertellen dat ik besloot er dieper op in te gaan. De Symphytum officinale komt van het Griekse woord symphuo, dat betekent: samengroeien, verenigen. Hildegard von Bingen, een bijzondere spirituele vrouw uit de middeleeuwen noemt het kruid consolida, van consolidare: vastmaken . Als je de plant goed bekijkt, zie je dat alle delen vast aan elkaar verbonden zijn. Zo zie je dat het blad helemaal opgaat in de stengel. Deze plant bevat veel vitaminen en mineralen. Het bijzondere is dat mensen die vegetarisch eten de onmisbare vitamine B12 uit de smeerwortel kunnen halen. Het jonge blad is namelijk eetbaar. Werking De tinctuur die u kunt maken van de wortel is nauwelijks geschikt voor inname, maar wilt u het toch proberen, dan moet u hem sterk verdunnen. Meng in een flesje van 50 cc een tiende deel tinctuur

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie