Kom van die bank af

Brian de Mello 25 feb 2022 Gezondheid

Opgelet: het regent de laatste tijd waarschuwingen. Om te beginnen waarschuw ik je dat we vanaf nu The Optimist op gerecycled papier drukken. Daarnaast zijn er nog wat ernstigere waarschuwingen.

Het OMT waarschuwt ons voor alle varianten van het virus, minister Ernst Kuipers waarschuwt de tv-kijker verstandig te blijven. Tegenstanders van de maatregelen waarschuwen dat de vrijheid in het geding is, economen verkondigen dat de schade aan het bedrijfsleven onvoorstelbaar groot is en de rechter waarschuwt iedereen om brandende fakkels thuis te laten.
En dat is niet alles. Verontruste denkers schrijven alarmerende woorden over de toekomst die ons te wachten staat. Daarbij worden alle crises keurig benoemd. Mensen als Jan Rotmans, Kees Klomp, Paul Polman en Edgar Johannsmann wijzen ons fijntjes op ons collectieve gedrag en sporen ons aan om verandering niet langer uit te stellen.

Een waarschuwend bericht dat mij erg aan het hart gaat, is de noodklokboodschap van hersenprofessor Erik Scherder. Die probeert op allerlei manieren duidelijk te maken dat ons gebrek aan fysieke beweging ons gaat opbreken. Als lid van de Nederlandse Sportraad (ik zie hem dan gelijk voor me, huppelend op kleurrijke sneakers, in een te strakke korte gymbroek) plaatste hij een artikel online met de veelzeggende titel ‘Twee pandemieën en de overheid doet niets. Hoe kan dat?’ Daarmee doelde hij op het feit dat er naast de coronapandemie nog een andere pandemie heerst, namelijk die van de bewegingsarmoede. Door te veel zitten en hangen op de bank, ontstaan allerlei nare kwalen en gebreken. Toch opvallend dat iemand die in het brein is gespecialiseerd, zich richt op fysieke activiteit. Die kruisbestuiving mag vaker gebeuren.
Want dat is nou precies het mooie van Erik Scherders betoog: hij kijkt verder dan zijn hersens lang zijn. Het wachten is nu op al die sporters en bewegingsgoeroes die mensen oproepen om positiever te gaan denken. Zolang die zich niet melden, doe ik het maar: mensen, ga toch positieve dingen lezen, train je hersenen met optimisme. Kom van die mentale bank af. En als we dan toch op de Peter Koelewijn-toer gaan: nee nee, ik waarschuw niet meer!

Brian de Mello, hoofdredacteur
redactie@theoptimist.nl

Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello (1965) heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie