Vrees niet voor kernenergie

The Optimist 16 nov 2018 Samenleving
Steeds meer milieuactivisten realiseren zich dat energie uit kerncentrales schoon, veilig en betrouwbaar is. In een nieuw boek rekenen ‘ecomodernisten’ af met de bezwaren en stellen zij dat kernenergie bovendien een stuk goedkoper kan. Door: Marcel Crok Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een zeebeving, gevolgd door een tsunami. De natuurramp eiste naar schatting 18.000 doden. Maar de aandacht van de westerse media richtte zich vooral op de kerncentrale van Fukushima, midden in het getroffen gebied. De beelden waren dan ook apocalyptisch. Kolkend vuur torende uit boven de zes reactoren van de centrale. Niet minder spectaculair waren de animaties tijdens de vele televisie-uitzendingen. Deskundigen schetsten op landkaarten in felgele, oranje en rode vlakken de mogelijk radioactieve fall-out¸ het stralingsgevaar van neerdalend stof. Het water en de lucht van de Grote Oceaan zouden zwaar worden besmet. Binnen zes dagen kon radioactiviteit de westkust van de Verenigde Staten bereiken en een deel van de Amerikaanse visserij voor decennia om zeep helpen. Wanneer we vandaag, zes jaar later, de balans opmaken, dan is het slechte nieuws dat veel landbouwgrond rondom de centrale nog niet veilig genoeg wordt geacht om voedsel op te verbouwen. Ook lekt er nog steeds radioactief koelwater in

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €1,00 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Vrees niet voor kernenergie”

  1. Beste Mensen,

    Allemaal leuk en aardig. Maar zoveel tijd hebben we niet meer! De energie transitie moet in 2035 voor een groot deel klaar zijn. Bovendien, windmolens wil men niet in zijn achtertuin, laat staan kerncentrales.
    Steek het geld en onze innovatieve kracht in het koppelen van zoveel mogelijk netwerken en in allerlei opslagsystemen.

Geef een reactie