Video: wat doet klimaatverandering met onze koffie in Kenia

Yildiz Celie 20 jun 2019 Economie

Door de klimaatverandering is ons kopje koffie in gevaar. Verwacht wordt dat de koffieproductie in 2050 met 40 procent is gedaald. The Optimist bezocht verschillende koffieboeren in Kenia en sprak over de gevolgen met Timmo Terpstra, algemeen directeur van koffiebranderij Peeze.

Een week lang reisden we door het hoogland in Kenia eind maart. We bezochten verschillende koffieboeren en boerencoöperaties in de Kipkelion en Machakos regio. De effecten van de klimaatverandering worden sinds de jaren negentig langzaam maar zeker duidelijk.

Lees verder onder de video

Om steun te bieden is de Climate Academy opgericht. Een initiatief van Stichting Max Havelaar. De organisatie biedt een ontwikkelingsmodel aan voor koffieboeren in Ethiopië en Kenia. Het belang wordt op dag twee onderstreept. Tijdens onverwachte tussenstops worden we gewezen op reeds verloren oogsten door de toenemende droogte en veranderende regenseizoenen.

Leven Kenia

Via de Climate Academy leren boeren een aantal best practices. Vaak ontbreekt het boeren gek genoeg aan kennis en ervaring in het houden van de koffieplant. Naast het telen van koffie worden koffieboeren gestimuleerd om op andere manieren in hun levensonderhoud te voorzien. Denk aan het werken in een maisfabriek, verkopen van lokale koffie of het telen van alternatieve gewassen. Om welke gewassen dat gaat en over de haalbaarheid, schreven we tijdens de reis.

Keniaanse koffieboeren stappen tevens over op resistente koffiegewassen. Boerencoöperaties werken sinds 2016 samen met het Coffee Research Institute. Het onderzoeksinstituut ontwikkelde onder meer zaden die beter bestand zijn tegen droogte, Coffee Berry Disease en koffieroest.

Irrigatie

Een van de verdere bijdragen van de Climate Academy, is het plaatsen van watertanks voor de irrigatie van gewassen. Toch is het van belang dat boeren zelf deze investeringen gaan doen. Jos Harmsen, Supply & Development Manager van Stichting Max Havelaar zegt: ‘Daarom is Fairtrade koffie zo belangrijk. Boeren krijgen hiermee een hogere prijs en een premie. Ze kunnen daarmee investeren in de toekomst en hun eigen problemen oplossen.’

De uitgebreide reisreportage al gelezen? Deze verscheen in The Optimist #187. Bestel het magazine online.

Yildiz Celie

Yildiz Celie

Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...

Meer over Yildiz Celie >

Reacties

Geef een reactie