Je persoonlijkheid veranderen? Makkie!

Lisette Weber-Ziere 7 dec 2018 Zingeving
Als we geboren worden, hebben we een persoonlijkheid en die persoonlijkheid verandert nooit. Toch? Bepaalde karaktereigenschappen hebben we nou eenmaal. Ze zijn net zo met ons verbonden als onze neus of voeten. Nou, niet volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. De resultaten van een persoonlijkheidstest die namelijk op onze vijftiende wordt afgenomen, zijn totaal anders dan die van als we tachtig zijn. Het lijkt zelfs wel alsof het om twee compleet andere mensen gaat. Persoonlijkheid is veel kneedbaarder dan we aanvankelijk dachten. Daaruit volgt dus ook een belangrijke vraag: hoe kunnen we onze persoonlijkheid sturen in de door ons gewenste richting? Is het überhaupt wel te sturen of is het toch meer het resultaat van onze natuur en opvoeding? Kunnen we zelf kiezen onze persoonlijkheid te veranderen, of gebeurt het alleen ongewild? Een nieuw onderzoek beantwoordt al deze vragen, en meer. De conclusie is dat er inderdaad heel wat mogelijk is. De Grote Vijf De onderzoekers besloten allereerst te definiëren wat een persoonlijkheid is. Daarvoor moest de pop-psychologietest aan de kant worden geschoven. De populaire Myers-Briggs test is volgens de onderzoekers nauwelijks beter in het bepalen van de persoonlijkheid dan het sterrenbeeld. In plaats daarvan werd gebruik gemaakt van de Grote

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
Lisette Weber-Ziere

Lisette Weber-Ziere

Meer over Lisette Weber-Ziere >

Reacties

Eén reactie op “Je persoonlijkheid veranderen? Makkie!”

  1. Het gaat mij nogal ver om hier te spreken over persoonlijkheidsverandering. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van competenties, vooral in sociale omgang. Een verandering hierin zegt wat mij betreft niets over je authentieke persoonlijkheid en het verandert niets aan je Kerntalenten die een combinatie zijn van je aard, je potentieel en je intrinsieke motivatie.

Geef een reactie