Hoe gebalanceerd leef jij?

The Optimist 4 jan 2019 Gezondheid

Je kent vast iemand, die ene ondernemer die overspannen is geraakt. Of misschien heb je het zelf meegemaakt of voel je dat je op het randje balanceert. Of zou je simpelweg meer energie willen hebben en weer meer willen genieten. Dat schrijft Suzan van der Meulen van Core Connections. Ze zet uiteen hoe we niet constant gebalanceerd kunnen blijven. Hoe werkt in balans zijn dan?

Door: Suzan van der Meulen

Overwerkt, noemen ze het ook wel eens. ‘Ik heb te hard gewerkt, te weinig tijd aan mijzelf besteed’. Maar ligt het daadwerkelijk aan hoeveel iemand heeft gewerkt? Of komt er meer kijken bij het ervaren van een gebalanceerd leven? En hoe doe je dat dan?

Laatst sprak ik een ondernemer die na jaren hard werken in zijn bedrijf merkte dat hij steeds prikkelbaarder werd. Hij werd chagrijnig, niet meer gezellig voor zijn compagnon en het thuisfront vond hem ook niet te genieten. Hij realiseerde zich dat hij het roer om moest gooien en besloot minder te gaan werken. Het hielp even, maar voor hij het wist kwam de irritatie weer terug en voelde hij zich weer opgebrand. Hij wist niet meer wat hij moest.

Hij dacht er zelfs over om maar te stoppen met zijn bedrijf en zichzelf freelance in te laten huren. De passie was weg en zijn onderneming kostte alleen maar energie. Dit ging ook ten koste van zijn relatie met zijn vrouw en kinderen. ‘Het ondernemen kostte te veel tijd en hij nam zijn werk te veel mee naar huis’, zei hij. Ik kom het veel tegen. Ondernemers die vol passie aan hun onderneming beginnen en na verloop van tijd worstelen met het oh zo bekende ‘work-life balance’.

Balans of gebalanceerd?

Laat me een eerste inzicht geven over work-life balance. DIT BESTAAT NIET. THERE IS NO SUCH THING. Als je kijkt naar de definitie van balans, dan betekent dit dat er aan beide kanten op de weegschaal evenveel gewicht ligt. Dan is de weegschaal in balans. De weegschaal staat stil. Wat klopt hier niet aan in vergelijking met het echte leven?

In het echte leven hebben we continu veranderende behoeften. Vergelijk het met het staan op een wiebeltol. Je bent continu bezig om aan te passen om GEBALANCEERD te blijven. Zo is het ook in het leven. Zo heb je, wanneer het heel druk is en je veel onder de mensen bent wellicht meer behoefte aan momenten waarin je echt alleen bent. Of heb je wanneer je je sneller moe voelt wellicht meer behoefte aan slaap en vaker sporten. Soms zit je misschien in een hele drukke periode, soms is het rustiger. En zo zijn er tal val variabelen. De context van jouw leven is veranderlijk, dus wat jij nodig hebt om je gebalanceerd te voelen verandert ook.

Tijd versus aandacht

De volgende misvatting is dat door veel werken, je uit balans raakt. Bij dit principe ligt de focus op tijd. En deze focus, is verkeerd. Waar het om gaat, is hoe je de dingen doet.

Met hoeveel passie en plezier doe jij je werk? Hoeveel voldoening haal je er uit? En hoe is jouw energiemanagement? Hoe kom jij tot rust en laad je jezelf weer op? En met hoeveel aandacht doe jij je werk? Ben je echt in het moment bezig met het werk, of gaat je aandacht regelmatig naar alle andere dingen die je nog moet doen terwijl je ergens mee bezig bent?
En vervolgens: met hoeveel aandacht ben jij bij de andere belangrijke deelgebieden van jouw leven? Ben je volledig met je aandacht bij je kinderen wanneer je met hen bent? Ben je echt lekker aan het genieten van het sporten wanneer je sport? Kun je heerlijk opgaan in een gesprek en quality time met je partner of vrienden? Ben je aanwezig wanneer je die wandeling maakt voor jezelf in de natuur?

Of ben je op al die momenten nog steeds bezig met je werk? Wanneer dat zo is, dan ligt je aandacht verkeerd. Op die manier zul je niet kunnen ontladen of opladen. Je raakt je spanning niet kwijt en krijgt geen nieuwe energie. En voilà: dat is het recept om het gevoel te hebben dat je work-life balance niet gebalanceerd is.

Alle tijd hebben voor wat jij kiest

Zelf richt ik mijn leven met zoveel mogelijk aandacht in. Ben ik aan het werk, dan ben ik aan het werk. Ben ik met mijn dochter, dan ben ik met haar. Ben ik met vrienden, dan ben ik met hen. Ben ik met mijn man, dan ben ik met hem. Ben ik aan het sporten, dan is dat wat ik doe. En natuurlijk is dat niet altijd makkelijk, maar de focus en intentie op aandacht maken al enorm verschil. Ook ik blijf hier in leren en groeien. Zo streef ik er ook naar om mijn e-mails en WhatsApp op gezette tijden te openen en verder te laten. Eerlijk is eerlijk, dit is uitdagend voor me, maar levert zoveel op!

Dus ja, ik lijk misschien heel weinig tijd te hebben. Maar het tegenovergestelde is waar. Ik heb alle tijd voor waar ik op dat moment voor kies. Ik bepaal waar ik mijn aandacht aan geef. Wanneer je dat doet, dan is er simpelweg alleen maar dat wat je dan hebt te doen, niets meer en niets minder. Alleen dat geeft al rust. Voel je dat je iets anders nodig hebt? Dan kijk je wat je kunt aanpassen.

Aandacht voor de tien essentiële levensgebieden

Wanneer je het gevoel hebt dat je niet een gebalanceerd leven hebt, dan kan dat meerdere onderliggende oorzaken hebben. Aandacht enkel voor wat je op dit moment doet, is er één. Vervolgens zijn er tien deelgebieden die voor elk mens belangrijk zijn om te ontladen en op te laden. Het kan al goed helpen om in kaart te brengen hoeveel AANDACHT jij elke week besteedt aan de tien deelgebieden die essentieel zijn voor een gebalanceerd leven.

Waar geef jij aandacht aan en wat heb jij nodig? Het verschilt per persoon in hoeveel tijd zich dit vertaalt. En ook zul je zien dat het bij jou per week kan verschillen waar je behoefte aan hebt. Ga ontdekken hoeveel jij nodig hebt en ontdek op tijd wanneer je iets moet bijsturen.

De tien deelgebieden voor een gelukkig en gebalanceerd leven zijn:

• Gezondheid
• Familie
• Vrienden
• Intieme relatie (partner)
• Missie/werk
• Financiën
• Avontuur
• Spiritualiteit
• Emoties

Kies elke week een vast moment om elk deelgebied te scoren op een schaal van 1 op 10 om te zien hoe jij de aandacht voor dat deelgebied de afgelopen week hebt ervaren. Voor een uitgebalanceerd leven is het belangrijk om hier elke week aandacht aan te blijven besteden.

In bepaalde periodes zul je misschien voelen dat je meer behoefte hebt aan avontuur, in andere periodes misschien meer behoefte aan ruimte voor emoties. Wanneer je hier elke week bij stilstaat, kun je van elk deelgebied direct zien of je iets aan hoeveelheid aandacht en ruimte moet bijstellen voor de komende week.

Dit artikel verscheen eerder op Core Connections.

Reacties

Geef een reactie