Het nut van supplementen

The Optimist 119 september 20092009 Gezondheid
Een handige gids voor vitaminen en mineralen, van calcium tot omega-3. Carmel Wroth | 119 september 2009 issue Natto, een bruine, slijmerige substantie van gefermenteerde sojabonen waar een ammoniaklucht vanafkomt, wordt geserveerd op een bedje van rijst. In sommige gebieden van Japan is natto het ontbijt. Voor de meeste buitenlanders is het een smaak waar je hooguit aan kunt wennen. Toch is dit gerecht meer dan een culinaire curiositeit. Het is misschien wel de sleutel tot het belang van vitaminen en mineralen voor onze gezondheid. Natto is rijk aan enzymen en microvoedingsstoffen, waaronder met name vitamine K, dat bekendstaat als een hulpje om bloed te stollen. Het feit dat natto – laten we zeggen – niet bepaald universeel wordt gewaardeerd, heeft voedingswetenschappers in staat gesteld bevolkingsonderzoek in Japan te doen waarmee wordt aangetoond dat liefhebbers van natto minder hart- en vaatziekten en botbreuken hebben. Bruce Ames en Joyce McCann, onderzoekers aan het Children’s Hospital Oakland Research Institute in Oakland, Californië, hebben de studies naar natto uitgeplozen, plus nog een hoop ander onderzoeksmateriaal. Zij zijn er inmiddels van overtuigd dat een tekort aan microvoedingsstoffen – vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en andere biochemische stoffen – kan leiden tot veel van de chronische

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €1,00 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie