Herdefinitie

The Optimist 201 november / december 2021 Economie

Verdienmodellen gaan steeds vaker op de schop. Waren brievenbusfirma’s aan het begin van deze eeuw nog slim en stoer, tegenwoordig vallen ze in de categorie ‘omstreden’. Is er sprake van een nieuwe zakelijke renaissance?

Feit is dat er een verandering gaande is. Steward-ownership is daar een exponent van. Het herdefinieert ‘bezit’ van een bedrijf. Gijsbert Koren weet er alles van.

Binnen de publieke sector is ook iets aan de hand. Na alle uitglijers in de overheidssfeer, is men steeds vaker op zoek naar de menselijke maat. Boukje Keizer schreef zelfs een handleiding om de rek binnen de regels op te zoeken.

Han Ribberink van Matzzi verbetert de wereld door bedrijven te helpen met sociaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit definieert hij simpelweg als ‘de mens moet centraal staan’ en hiervoor maakt Matzzi online gereedschap.

Tot slot is er het ritme van de seizoenen, dat zijn weerklank mag vinden in ons zakelijk doen en laten. Dat stelt Marcel Tjepkema van Club Groeneveld, geïnspireerd door Jaap Voigt. Herken het seizoensritme, herdefinieer je prioriteiten.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie