HELP! IK STIK!

The Optimist 29 sep 2022 Natuur & Milieu

Mooi, nu heb ik je aandacht, fijn! En dan zo’n hartverscheurende foto erbij, helemaal goed, toch? Want ik moet choqueren, anders krijg ik niet je handtekening, je donatie of je actieve betrokkenheid, toch? Een aangespoelde dolfijn werkt ook wel, een bloedende walvis met een harpoen in z’n rug, een strand vol met lege flessen, kilometers ‘plastic soep’ op de oceaan. En voor sommigen knallen cijfers er ook lekker in. Want wist je dat er per jaar dertien miljoen ton aan plastic afval in de oceanen terechtkomt? En dat dit zo ongeveer gelijk staat aan het legen van één vrachtwagen met plastic troep per minuut?

DOOR: ILCO VAN DER LINDE

Toch weet ik dat ik je aandacht nu al bijna weer kwijt ben. In de huidige turbulente wereld, met honger, oorlogen, vluchtelingen, vervuiling en een oneindige informatiestroom, kunnen we onszelf alleen overeind houden door ons zoveel mogelijk af te sluiten van al het negatieve. Als we dat niet zouden doen, dan waren we ongetwijfeld collectief verteerd door verdriet en depressie. En voor jongeren heeft al die negatieve communicatie nog een ander extreem nadelig bijeffect: het maakt onverschillig. Jongeren denken dan dat het toch allemaal niet meer uitmaakt, want alles gaat blijkbaar toch naar de klote, dus who cares? Maar onverschilligheid is het tegenovergestelde van liefde, dus dat moeten we absoluut voorkomen!

Sara el-Laithy, ambassadeur voor OceanLove en de enige professionele zeemeermin van het Midden-Oosten. Als free diver werkt zij voor films en commercials onderwater.

 

Daarom kiezen we er bij OceanLove radicaal voor om alleen het positieve te verspreiden, de schoonheid van de oceanen, de dierenpracht, kansen, innovaties, hoopgevende onderzoeken, succesvolle activisten. We weten hoeveel walvissen er worden vermoord door vrachtschepen en tankers, maar we vertellen er over wanneer het bedrijf MSC bij Sri Lanka haar koers zo verlegt dat aanvaringen bijna niet meer voorkomen. Het resultaat van jarenlang actievoeren door dierenactivisten! We weten van de klimaatverandering, maar besteden daar aandacht aan middels bijvoorbeeld het goede nieuws uit Noorwegen, waar vorig jaar zeventig procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch waren of hybride. We kennen het drama van de plastic flessen, maar vertellen daarover door iedereen op te roepen om de Dopper Wave te tekenen, waarmee je kunt verklaren dat jij kiest voor het steeds weer bijvullen van je eigen fles. En we weten dat dit niet overal kan, maar communiceren dat Google sinds deze maand ook aangeeft waar je veilige tappunten kunt vinden. We weten dat schildpadden door vervuiling op veel stranden geen eieren meer kunnen leggen en vertellen er over wanneer een strand in India zo goed is opgeruimd dat de schildpadden weer zijn teruggekeerd. De Hudson rivier en oceaan rondom New York was in de jaren ’70 zo giftig dat er bijna geen vis meer in voor kwam. De milieuwetten die er toen zijn aangenomen zorgen er vijftig jaar later voor dat er weer dolfijnen en walvissen zwemmen rondom het Vrijheidsbeeld. Zo voeden we hoop en liefde, vooral liefde. En iedereen weet: waar je van houdt dat wil je beschermen! You protect what you love!

Overigens is hiermee niet gezegd dat andere organisaties het verkeerd doen, welnee. Het confronteren met pijn en verdriet en schokkende feiten moet misschien ook wel. Maar wanneer je een nieuw initiatief toevoegt, ter bescherming van de oceanen, dan moet je natuurlijk ook heel goed kijken wat je toegevoegde waarde kan zijn, wat er nog niet is en waar de oceaan misschien het meeste naar hunkert. En dat is liefde.•


Oceanlove
Met fotografen, dichters, duikers, filmers, ontwerpers, verhalenvertellers, wetenschappers en activisten geeft OceanLove de oceaan een gezicht en een stem. Door publicaties, sociale mediakanalen, een speciaal boek en een ‘community van Ocean Lovers’ komt er meer aandacht voor de kwetsbaarheid en schoonheid van de oceanen en alles wat hierin leeft. OceanLove gaat mensen zó in het hart raken dat ze niet langer wegkijken, maar juist meehelpen, als nieuwe vrijwilliger, donateur of activist.
OceanLove is een nieuw initiatief van Ilco van der Linde, ook de (co)founder van dance4life, MasterPeace en de Bevrijdingsfestivals. The Optimist volgt het project de komende jaren en Van der Linde is daartoe als gastredacteur actief. Hoe bouw je een nieuwe beweging, waar loop je bij het opbouwen allemaal tegen aan? Ideale inspiratie voor iedere optimist die ook rondloopt met een mooi plan voor de samenleving!
Bouw en volg je mee? Dat kan ook via Instagram @OceanLoveNews en www.OceanLove.news

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie