Schepen varen voortaan om blauwe vinvis heen

The Optimist 26 sep 2022 Natuur & Milieu

De schepen van ’s werelds grootste containerlijn MSC Mediterranean Shipping Company varen voortaan vrijwillig een nieuwe koers. De omleiding is een poging de blauwe vinvis en andere walvisachtigen te beschermen die in de wateren van de vaarroutes leven.

Sri Lanka

Het gaat om een nieuwe vaarroute langs de kust van Sri Lanka. De haven van Colombo in het Zuid-Aziatische land is een belangrijk knooppunt voor de wereldhandel. De nieuwe koers ligt zo’n 15 zeemijl ten zuiden van de huidige route.

Wetenschappers

MSC zegt dat de route is aangepast in overeenstemming met het advies van wetenschappers en andere belangrijke partijen uit de maritieme sector, zoals het International Fund for Animal Welfare (IFAW), het World Trade Institute (WTI), Biospehere Foundation, Universiteit van Ruhuna, Raja & the Whales en de Universiteit van St. Andrews.

Aanvaring met schepen

De zuidkust van Sri Lanka kent een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Daarbij worden de wateren voor de kust bewoond door grote populaties walvisachtigen. Hierdoor is er een groot risico dat schepen in aanvaring komen met deze dieren. Simulaties hebben volgens MSC aangetoond dat het verplaatsen van de officiële vaargeul het risico op een aanvaring met maar liefst 95 procent kan verminderen.

Afnemende populaties

Eerder dit jaar wees een studie uit dat aanvaringen met schepen verantwoordelijk kunnen zijn voor afnemende populaties van bedreigde mariene soorten. ‘Wij zijn van mening dat de commerciële scheepvaartsector een belangrijke rol speelt bij de bescherming van walvisachtigen, met name bij het verminderen van het risico op aanvaringen van schepen met walvissen’, zegt Stefania Lallai, vice-president voor duurzaamheid bij MSC Mediterranean Shipping Company.

Bron: Marine Industry News
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie