Harmonieus testosteron

The Optimist 188 september / oktober 2019 Gezondheid

De man bestaat voor een deel uit testosteron. Dit hormoon kan volgens het yin-yangprincipe geboost worden, stelt acupuncturist en qigongleraar Graciano Cabrita da Palma. Hij legt uit hoe een tekort wordt herkend en hoe mannen hun energie op een natuurlijke manier in balans kunnen brengen.

DOOR: GRACIANO CABRITA DA PALMA

Hormonen hebben een belangrijke invloed op de functies in ons lichaam. Signaalstoffen als testosteron werken als schakelaars, die processen in het lichaam aanwakkeren of juist afremmen. De meeste hormonen worden in onze (endocriene) klieren aangemaakt en reizen via de bloedbaan naar waar ze nodig zijn.

‘De yang-energie moet op pijl blijven.’

De groei en ontwikkeling van het menselijk lichaam, het gedrag en karakter van de mens, de werking van verschillende organen en de stofwisseling worden allemaal beïnvloed door hormonen. Bij mannen speelt het testosteron de belangrijkste rol in tegenstelling tot bij vrouwen. Hierdoor is het mannenhormoon ook veel minder bij vrouwen aanwezig.

Yin en yang

Diverse zaken hebben invloed op de hormoonspiegel, die volgens de yin-yangtheorie duidelijk te verklaren is. Alles wat de yang-energie van de man vermindert, heeft een daling in de testosteronspiegel tot gevolg. Volgens de Chinese geneeskunde zijn de begrippen yin en yang tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het bekende yin-yangsymbool representeert de kosmische dualiteit tussen twee energieën die tegengesteld zijn, maar complementeren elkaar ook. Yin symboliseert de vrouwelijke energie in het universum en yang de mannelijke. Alles wat tussen aarde en hemel leeft, wordt onderdeel van yin en yang. De twee natuurlijk krachten kunnen niet bestaan zonder elkaar en hebben een constante uitwisseling. We kunnen ook zeggen dat oestrogeen een meer yin-energie is en testosteron yang.

Vanaf dertigjarige leeftijd begint bij mannen de testosteronspiegel te dalen. Dit natuurlijke proces heeft invloed op de verdere ontwikkeling van de man, zijn lichaam, emoties en mentale conditie. Een daling van testosteron kan invloed hebben op de gemoedstoestand van de man. Zo kan hij humeurig of depressief worden. De behoefte aan fysieke activiteit vermindert; de man heeft geen zin in bewegen of sporten en heeft minder seksuele behoefte. In ernstige gevallen kan zelfs impotentie het gevolg zijn. Tekort aan testosteron kan ook zorgen voor een zwakker lichaam, verzwakte spieren, overgewicht en verlies van haar. Mannen kunnen bovendien minder aantrekkelijk zijn voor vrouwen, doordat de hormoonspiegel uit balans is.

Veelvoorkomende oorzaken van een testosterondaling:
• Gebrek aan fysieke activiteit: te veel en te lange uren werken en vooral veel zittend werk doen
• Ongebalanceerde eetgewoontes (langdurig)
• Overgewicht
• Regelmatig alcoholgebruik
• Weinig rust na lange inspanning en slaaptekort
• Veel stress
• Weinig zonlicht

Maar hoe kunnen mannen boven de dertig het testosteron ofwel de yang-energie op een natuurlijke wijze boosten? Om te voorkomen dat de testosteronspiegel in ons lichaam daalt, moet de yang-energie op peil blijven.

Vijf tips voor herstel

Beweging
Bewegen activeert de yang-energie in ons lichaam. Passiviteit activeert de yin-energie. Het dagelijks uitvoeren van korte en krachtige fysieke activiteiten heeft een positief effect op de testosteronspiegel. Doe dit zo’n vijftien tot maximaal dertig minuten per dag, vooral ‘s avonds. Langdurig sporten heeft minder effect. De yang-vormen van qigong, yoga en tai chi hebben ook een positieve invloed, terwijl de yin-vormen deze niet hebben.

Voeding
Mannen kunnen hun testosteronspiegel een boost geven met voeding. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, vitaminen B en D, ijzer en onverzadigde vetten, hebben de voorkeur. De natuur geeft ons gedurende de vier seizoenen voedingsmiddelen met een gebalanceerde hoeveelheid yin-yangenergie. Groente en fruit met meer yang-energie groeien in de herfst- en winterperiode om onze lichaamswarmte te ondersteunen. De meer yin-energierijke producten groeien in de lente en zomer om ons lichaam te ondersteunen tegen de warmte. Vis bevat ook meer yin-energie, terwijl in vlees juist meer yang-energie zit.

Bevorderlijke voeding:
• Vlees (rood vlees heeft de voorkeur) en eieren.
• Vis: makreel, sardienen, haring en oesters.
• Groenten: broccoli, bloemkool, spruitjes, champignons en avocado.
• Granen, maar ook zwarte bonen.
• Kruiden: knoflook, kaneel, fenegriek zaadjes, ginseng en Ganoderma lucidum (gesteelde lakzwam).
• Noten: paranoten, amandelen, pompoenpitten.
• Supplementen: vitaminen B en D, magnesium.
• Water.

Voedingsmiddelen vervangen geen medicatie, maar spelen een belangrijke rol in het voorkomen dat we ziek worden. Ons lichaam kan met gerichte voeding diverse processen ondersteunen. Bepaalde kruiden hebben een grotere concentratie voedingsstoffen (mineralen en vitaminen) in vergelijking tot bijvoorbeeld groenten. Supplementen hebben een nog hogere concentratie, maar dienen vooral als aanvulling op de voeding. Wanneer onze lichaamsprocessen op een punt komen waarbij voedingsmiddelen en supplementen onvoldoende ondersteuning bieden, kan een daling van de testosteronspiegel ontstaan. Via de reguliere geneeskunde kunnen testosteronboosters toegediend worden. Maar professionele begeleiding is cruciaal hier. Een teveel aan testosteron kan problemen veroorzaken, zoals verstoring van de hormonale balans, agressiviteit, haarverlies, maar ook hart- en vaatziekten en hartritmestoornissen. Raadpleeg bij ernstige klachten door afwijking bij de geboorte of medicatie altijd eerst een arts.

Overgewicht
Controleer uw lichaamsgewicht en voorkom extra kilo’s. Naarmate we ouder worden, is het voorkomen van extra kilo’s een goede oplossing bij verschillende gezondheidsklachten. Vooral buikvet is niet bevorderend voor de testosteronspiegel.

Goede nachtrust
Dagelijks zeven à acht uur slapen helpt het lichaam te herstellen van diverse klachten. Het bevordert algehele fitheid en ook de testosteronspiegel.

Doe regelmatig iets tegen de stress
Door de natuur in te gaan, te mediteren, qigong, tai chi of yoga te doen, kunt u uw stressniveau verlagen.

De mens is zich steeds meer bewust, dat hij onderdeel is van de natuur. Diezelfde natuur is ook de bron die we kunnen gebruiken om processen in ons lichaam te ondersteunen. Of het nu gaat om de hormoonspiegel in balans te houden of ons slaap-waakritme te herstellen, of stressniveaus te verlagen, we kunnen via de natuurlijke weg diverse klachten voorkomen. Een gezond en gebalanceerd leven is een continuproces dat resultaten geeft voor de langere termijn. Zo blijft de man een man. Of hij wordt weer wat meer mans.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie