Gezond oud: wie wil dat niet?

The Optimist 14 feb 2022 Gezondheid

Gelukkig en gezond oud worden. Wie wil dat niet? Een gezonde leefstijl vergroot de kans om vitaal oud te worden aanzienlijk. Elke dag jezelf afbeulen in de sportschool is echt niet nodig: eenvoudige oefeningen kunnen de mobiliteit flink verbeteren.

De spieren worden minder krachtig, de gewrichten stijver. Wie ouder wordt ervaart de achteruitgang aan den lijve. Een gezonde leefstijl roept het verouderingsproces geen halt toe, maar kan wel voor een flinke vertraging zorgen. Jezelf elke dag pijnigen in de sportschool is echt niet nodig. Relatief kleine aanpassingen kunnen grote voordelen opleveren. Gezonde voeding voorkomt overgewicht. Wekelijks een aantal keer bewegen levert enorme gezondheidswinst op. Eenvoudige, gerichte (balans)oefeningen verbeteren de mobiliteit waardoor je je bewegingsvrijheid behoudt. Voldoende nachtrust is essentieel. De coronapandemie toont maar weer eens aan hoe belangrijk een vitale gezondheid is om beter bestand te zijn tegen ziektes.

Beweeggedrag

Kijkend naar de cijfers is er nog heel wat winst te boeken. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat momenteel slechts 53 procent van de volwassen Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Hoe ouder mensen zijn, hoe minder ze bewegen. Volwassenen krijgen het advies om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen, zoals krachttraining of bootcampen. Senioren doen er daarnaast verstandig aan om ook regelmatig evenwichtsoefeningen te doen. Het streven van de overheid is dat in 2040 driekwart van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen voldoet. Door de beperkende coronamaatregelen veranderde noodgedwongen ons beweeggedrag. Geen activiteiten bij de gesloten sportclub, maar individueel wandelen, hardlopen of fietsen.

Gezonde voeding

Gezond eten is een andere route. Voor senioren is het nóg belangrijker om dagelijks voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Op het platform Gezondheidsplein staan de allerbelangrijkste voedingstips opgesomd:

● Eet groenten, fruit en volkoren graanproducten.
● Beperk de inname van margarine of dieetmargarine.
● Neem dagelijks minimaal 1,7 liter vocht.
● Eet dagelijks vlees, vis, ei of peulvruchten.
● Let op de zoutinname. Teveel zout is niet gezond.
● Beperk het gebruik van suiker en suikerrijke producten.
● Gebruik voedingssupplementen als het nodig is.

Traplift

Wat te doen op het moment dat de gezondheid op oudere leeftijd aanzienlijk vermindert? Wie minder mobiel raakt, kan vaak met een paar aanpassingen toch thuis blijven wonen. Hulpmiddelen bieden daarbij uitkomst. Voor de meeste hulpmiddelen is een duurzaam alternatief beschikbaar. Een gebruikte traplift is voordeliger en net zo veilig. En wie ondanks fysieke ongemakken de trap op en af kan met een traplift, hoeft geen ingrijpende verbouwing uit te voeren. Goed voor de portemonnee én het milieu.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie