Gezond het nieuwe jaar in

The Optimist 2 jan 2023 Gezondheid

De dagen gevuld met veel zitten, kerstkransjes en oliebollen is een gezellige, maar niet de gezondste periode van het jaar. Kijk jij er ook naar uit om je weer fit en energiek te voelen? Wij geven je inspiratie met praktische tips waarmee je gezond het nieuwe jaar ingaat.

Gezonde, gevarieerde voeding

We weten allemaal dat we voor gezonde voeding dagelijkse de schijf horen aan te tikken. Dit is in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn soms dagen waarin je niet alle benodigde voedingsstoffen voor je gezondheid binnen krijgt. Een eenvoudige én lekkere manier om deze aan te vullen, is met de producten van Orangefit. Met deze plantpoeder shakes vol vitamines, mineralen en vezels krijg je in een handomdraai je dagelijkse nutriënten binnen. Denk daarnaast ook aan de inname van voldoende eiwitten en beperk je suikerinname zoveel mogelijk. Schrap frisdrank en drink minimaal twee liter water per dag.

Beweging

Mensen die voldoende bewegen, hebben aanzienlijk minder kans op gezondheidsklachten. Daarnaast verbetert het je humeur, verlaagt het je stress en geeft het energie. Oftewel, alle reden om voor voldoende beweging te zorgen. Misschien is het nieuwe jaar een mooi begin om een andere sport uit te proberen? Gezond bewegen gaat niet alleen over uren zwoegen in de sportschool. Pak praktische beweging waar dit kan; neem de trap in plaats van de lift, pak de fiets in plaats van de auto of stap bijvoorbeeld een halte eerder uit de bus. Een stappenteller kan een prettig hulpmiddel zijn waarmee je aan je benodigde beweging komt. Voorkom daarbij dat je te lang achter elkaar stil zit; probeer elk half uur even te bewegen.

Ontspanning

‘Mens sana in corpore sano’, oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam. Ook ontspanning is een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid. In deze westerse maatschappij staan we constant onder druk. Met onze tijd balanceren we meestal tussen aandacht voor het werk, gezin, huishouden en sociale contacten. Tijd voor rust en ontspanning schiet er dan vaak bij in. Toch is het tot rust brengen van je lichaam en hersenen erg belangrijk voor je gezondheid. Hierdoor kun je beter tegen stress, prikkels en het zorgt voor een betere slaap. Het ervaren van constante stress zal op termijn ook lichamelijk ongemakken geven. Het is daarom de kunst een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Ontspannen is overigens iets anders dan afleiden. Soms denken mensen dat ze ontspannen van tv kijken, scrollen op de telefoon of games spelen. Dat voelt misschien zo omdat je de stress even vergeet. Wanneer je hiermee stopt dan is de stress nog wel aanwezig. Bij ontspanning breng je je hersenen tot rust – hoe je dit doet is, voor iedereen anders. Je hoeft niet perse niks te doen; een wandeling in de natuur of yoga kan ook ontspannend zijn.

Voldoende nachtrust

Voldoende nachtrust is belangrijk voor je geestelijke en fysieke gezondheid. Je lichaam en geest heeft deze tijd namelijk hard nodig om te herstellen. Een goede nachtrust bestaat niet alleen uit voldoende slaap, maar ook uit kwalitatieve slaap. De meeste volwassenen hebben gemiddeld tussen de zeven en acht uur slaap per nacht nodig om uitgerust wakker te worden. Consequent minder slapen dan wat je nodig hebt, kan grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dit heeft impact op je organen en geeft meer kans op onder andere obesitas en hart- en vaatziekten. Een tekort aan slaap kan ook mentale problemen geven zoals depressiviteit en concentratieproblemen.

Gelukkig is er iets te doen aan slaapproblemen. Het beste is minimaal een uur voor het slapen te ontspannen met bijvoorbeeld een boek of warm bad. Leg op tijd je computer en mobiele apparaten aan de kant. Ook kun je vlak voor het slapen beter niet eten of drinken, vooral geen suikers of dranken met cafeïne of alcohol. Tenslotte zorgt ook voldoende beweging overdag voor een betere nachtrust.

Met deze aandachtspunten voor goede voeding, voldoende beweging, ontspanning en slaap ga je gezond het nieuwe jaar in! •

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie