Geneesmiddel tegen COVID-19?

The Optimist 192 mei / juni 2020 Actualiteit

Onderzoekers zijn naarstig op zoek naar een medicijn in de strijd tegen COVID-19. Een onderzoek uit 2003 naar een geneesmiddel tegen SARS was veelbelovend – wellicht ook voor dit virus.

DOOR: JASPER VAN LAAR

Eerst een misverstand de wereld uit helpen: het huidige virus is een SARS-variant, en dus niet een geheel nieuw virus. In de wetenschap heeft COVID- 19 een andere naam: SARS-CoV-2. En het eerdere SARS heet in die wereld SARS-CoV. Er staat een toevoeging 2 achter de huidige virusnaam, omdat dit coronavirus naar alle waarschijnlijkheid een ietwat gemuteerde versie is van het eerdere SARSvirus. SARS-CoV-2 komt voor 96,11 procent overeen met het genetische materiaal van SARS-CoV, geeft moleculair bioloog dr. Peter Borger aan in het Reformatorisch Dagblad. En belangrijker nog: het dringt volgens hem op precies dezelfde manier door in de menselijke cel.

Krachtig antivirusmiddel

Toen SARS de wereldbevolking bedreigde, vonden onderzoekers van de Universiteit van Frankfurt in 2003 een krachtig geneesmiddel tegen SARS. Van alle middelen die hoofdonderzoeker professor dr. Cinatl onderzocht – inclusief de meer gangbaar ingezette middelen van destijds – bleek glycyrrhizine het krachtigst antivirusmiddel tegen SARS. Wat deed dit goedje? In hoge doses remde het de celdeling. Het zorgde ervoor dat het virus niet langer kon binnendringen in nieuwe, gezonde cellen. En wat is glycyrrhizine? Het is een bestanddeel van iets dat we allemaal wel kennen: zoethout.

‘Glycyrrhizine bleek het krachtigste antivirusmiddel tegen SARS.’

Klinisch effectief

In de SARS-onderzoeksresultaten van dr. Cinatl uit 2003, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, stond dat ‘patiënten met HIV-1 en chronische hepatitis C al langer worden behandeld met zoethoutwortel of glycyrrhizine. (…) Weinig voorkomende bijwerkingen zoals verhoogde bloeddruk en hypokaliëmie (acuut kaliumtekort) werden bij sommige patiënten gemeld na enkele maanden behandeling met glycyrrhizine. Maar voor SARS is alleen kortstondig behandelen noodzakelijk.’ Het middel werd gerapporteerd als zijnde ‘klinisch effectief’.

RIVM

Een woordvoerder van het RIVM reageerde als volgt op het onderzoek: ‘Er lopen honderden onderzoeken naar de behandeling van COVID-19 met allerlei antivirale middelen, immuun-modulatoren, nutriënten, stamceltherapie en dergelijke. In vitro-data (buiten het lichaam, red.) vertalen zich niet meteen naar in vivo-activiteit (binnen het lichaam, red.), blijkt vaak bij virale infecties. Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), onderzoekscentra en beroepsgroepen houden deze data bij en sturen daarin de richting en selectie van te onderzoeken medicijnen. Dus de toekomst zal leren welk middel in welk stadium van ziekte van belang kan zijn.’

De woordvoerder van het RIVM liet ook weten dat er een hopelijk veelbelovend onderzoek gaande is in China. Daarin wordt onder meer getest met… zoethoutextract.

Disclaimer: Let op eventuele bijwerkingen van zoethoutextract, zoals hoge bloeddruk. Zoethout wordt afgeraden bij hoge bloeddruk, zwangerschap en diabetes. Dit is geen medisch advies, daarvoor moet een arts geraadpleegd worden.

Jasper van Laar is gespecialiseerd in communicatie over de nieuwe wereld. Hij adviseert in dossiers over duurzaamheid en de energietransitie, participatieve processen en groei in bewustwording. Van Laar staat voor ‘Conscious Communications’. Meer informatie: www.waymedia.nl.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie