Functionele smaakmakers: negen ziektebestrijders in je kruidenrek
5 jan 2012
Gezondheid
Uit heel wat recente onderzoeken blijkt dat de specerijen in onze keukenkastjes wel eens de sleutel tot een goede gezondheid kunnen zijn. Veel van die specerijen hebben eeuwenlang deel uit gemaakt van de traditionele geneeskunst, maar pas nu heeft de wetenschap de ziektebestrijdende eigenschappen van de krachtige smaakmakers ontdekt. De kruiden die we regelmatig in ons voedsel gebruiken, zoals kaneel en peterselie, blijken meer te doen dan alleen onze smaakpapillen stimuleren. Ze kunnen krachtige middelen blijken tegen verschillende ziekten zoals Alzheimer en diabetes. Medisch Dossier zette negen veelbelovende smaakmakers op een rij. Kaneel Een interessant nieuw onderzoek doet vermoeden dat kaneel, gemaakt van boombast, de ziekte van Alzheimer zou kunnen afremmen of zelfs keren. Aan de universiteit van Tel Aviv heeft een onderzoeksteam een kaneelextract genaamd CEppt gevoerd aan muizen die gefokt waren met alzheimer. Na vier maanden zagen ze een significante verlaging van het aantal amyloïde plaques (een kenmerk van deze ziekte) in de hersenen van de proefdieren, evenals verbetering van een aantal cognitieve beperkingen, zoals geheugenvermindering. Maar om te zien of die resultaten ook van toepassing zijn op mensen – en hoe veel kaneel of CEppt dan een zinvol effect geeft – is nader onderzoek nodig. Uit eerdere
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
Reacties