‘En ook ik hoorde daarbij’

The Optimist 051 november 2002 Actualiteit
Jane Goodall verwierf internationale faam met haar onderzoek naar het leven van chimpansees. Goodall leefde jaren in de wildernis en ontdekte dat zij daar ook zelf thuis hoorde. DOOR JANE GOODALL Ik miste het gezelschap van Vanne, onze lange gesprekken bij het kampvuur. Toch voelde ik me niet eenzaam, na haar vertrek. Dag in, dag uit, bij zon, wind of regen klom ik de heuvels in. Langzaam maar zeker slaagde ik erin steeds dieper door te dringen in een magische wereld die nog niet eerder door mensen was onderzocht: de wereld van de wilde chimpansees. Er waren dagen waarop ik ze helemaal niet kon vinden, maar ik genoot van mijn eenzame zwerftochten door het ruige landschap, dat me zo langzamerhand net zo vertrouwd werd als de heuvels en klippen van Bournemouth in mijn kinderjaren. Het was een heerlijke tijd vol ontdekkingen, want ik leerde elke dag iets nieuws over de chimpansees en de andere bewoners van het bos. Soms kwam ik een troep rode colobusapen tegen die hoog in de bomen lawaaierig hun weg zocht door het bladerdak. Of ik zag de lenige, gestroomlijnde rode franjeapen die zich vrijwel geluidloos door de bomen bewogen. De bavianen vond ik fascinerend. Er

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie