Een holistisch doktersrecept

Jessie Eickhoff 200 september / oktober 2021 Gezondheid
In haar boek Je bent je eigen medicijn vertelt dokter Judith Kocken hoe je jezelf kunt helen. Wij gingen met haar in gesprek om erachter te komen hoe je naar je lichaam luistert, jezelf leert kennen en hiermee je gezondheid, op alle vlakken, verbetert. Hoe heeft jouw holistische zienswijze zich ontwikkeld? ‘Toen ik aan mijn studie begon heb ik me als een zonnebloem op een grasveld gevoeld. Ik vroeg me weleens af of ik in de goede collegezaal zat. Ik heb veel geleerd tijdens de opleiding tot arts en heb met name veel wetenschappelijk onderzoek kunnen doen, maar het holistische gedeelte kreeg geen aandacht. Het lichaam stond centraal, maar de psyche werd daar buiten gelaten.’ ‘Het kan best eenzaam zijn als alleenstaande zonnebloem. Ik probeerde gras te worden, maar voelde me er niet beter door. In plaats daarvan werd ik student van het leven. Zo ben ik yoga en meditatie gaan doen, waarvan ik zelf het effect mocht ervaren. Vervolgens heb ik hier onderzoek naar gedaan. In de spreekkamer heb ik mijn holistische visie ook altijd toegepast. Ik merkte dat er iets ontstond wanneer ik aandacht gaf aan de hele mens, in plaats van alleen aan de ziekte of het

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
Jessie Eickhoff

Jessie Eickhoff

Meer over Jessie Eickhoff >

Reacties

Geef een reactie