Duurzame en innovatieve energie
7 nov 2018
Actualiteit
Er wordt de laatste jaren steeds meer over gesproken: het milieu. Om te zorgen dat het milieu niet verder achteruitgaat of om te zorgen dat het milieu zelfs beter wordt, zijn veel verschillende oplossingen bedacht. Eén van die oplossingen is groene energie. In dit artikel zal iets meer worden verteld over de manieren waarop groene energie opgewekt kan worden. Ook zal er een plan worden besproken waardoor er in de toekomst efficiënter groene energie kan worden opgewekt.
Windenergie
De eerste manier om groene energie op te wekken is door middel van windenergie. Met behulp van windmolens kan energie opgewekt worden. Door de wind gaan de wieken van de molen draaien. Vervolgens wordt de draaibeweging met behulp van een generator omgezet in elektriciteit. Omdat de wind niet opraakt, zal deze manier van energie opwekken altijd gebruikt kunnen worden. In Nederland wordt al veel gebruik gemaakt van windmolens, vooral op de Maaslanden in Rotterdam, hier staan erg veel windmolens. In heel Nederland zijn er nu ongeveer tweeduizend windmolens te vinden.
Water energie
Naast het gebruikmaken van wind, kan er ook gebruik worden gemaakt van water om energie op te wekken. Dit is zelfs in Nederland, ondanks dat het heel plat is, mogelijk. Bij het opwekken van energie uit water worden waterkrachtcentrales gebruikt. In de waterkrachtcentrale zit een dynamo die een beetje lijkt op de schroef van een schip. Wanneer hier water langs loopt, gaat de dynamo draaien en wordt er energie opgewekt. Er zit echter ook een nadeel aan het opwekken van energie met behulp van water. Bij dit proces sterven er namelijk ook veel vissen die stroom-afwaarts zwemmen.
Biomassa
De derde manier waarop er groene energie opgewekt kan worden is door gebruik te maken van biomassa. Een groot deel van de opgewekte duurzame energie van Nederland komt van biomassa. Deze manier van groene energie opwekken is één van de goedkoopst mogelijke manieren om groene energie op te wekken. Biomassa is organisch afval, voorbeelden hiervan zijn snoeihout, GFT en mest. De energie die wordt opgewekt uit biomassa komt vrij in de vorm van warmte. Deze warmte kan opgewekt worden door de biomassa te verbranden, of te laten vergisten tot biobrandstof. Naast energie wordt er ook brandstof voor auto’s gemaakt van biomassa. Biomassa valt onder groene energie omdat de grondstoffen die nodig zijn voor het opwekken van energie uit biomassa niet uitputbaar zijn, ze kunnen niet opraken. Bij de productie van biogas kan echter wel veel koolstofdioxide vrijkomen, dit draagt bij aan de opwarming van de aarde.
Vliegende windmolen
Ja, u heeft het goed gelezen: een vliegende windmolen. Dit is het idee van een Brits bedrijf. De vliegende windmolens zijn nog niet in gebruik, maar het is de bedoeling dat ze in de nabije toekomst wel gebruikt gaan worden om energie op te wekken. De windmolens zitten niet vast aan een paal, ze werken als een soort vlieger. Er is een molen omgeven door een grote heliumballon, hierdoor kan de molen in de lucht blijven. Ze kunnen vastgemaakt worden aan een voertuig, waardoor ze erg mobiel zijn. De hoogte van de windmolens kan variëren van driehonderd tot zeshonderd meter hoog, dit is drie tot zes keer de hoogte van een normale windmolen. Wanneer deze vliegende windmolens precies uitgebracht gaan worden is nog niet bekend, maar het klinkt als een veelbelovend plan.
Reacties