De zoete inval

The Optimist 135 april 20112011 Gezondheid
Hoe stevia, een kruid dat al eeuwen door de inheemse bevolking van Zuid-Amerika wordt gebruikt, het Westen van zijn verslaving aan suiker af kan helpen. Andrew Stelzer | 135 maart 2011 De steviaplant, de bron van een gezonde zoetstof die vele malen zoeter is dan suiker, groeit met name in het grensgebied tussen Brazilië, Argentinië en Paraguay: drie landen die samenkomen bij het drielandenpunt nabij de watervallen van Iguaçu. Photo: David Davis Jim May weet nog wanneer de Westerse obsessie met suiker begon. De Tweede Wereldoorlog was net afgelopen en daarmee was een eind gekomen aan jaren van voedsel op de bon, zoals koffie, vlees, kaas en suiker. ‘Toen begon de suikermanie’, vertelt May (74). ‘Nu zijn we allemaal zoetekauwen.’ May heeft in zijn vroegere werk geholpen de behandelmogelijkheden voor nierziekten uit te breiden, onder meer als directeur van de nierstichting in Arizona, een zuidelijke staat in Amerika. Aangezien nieraandoeningen vaak een complicatie van suikerziekte zijn, kent hij uit ervaring de gevolgen van te veel suiker op de gezondheid. ‘In bescheiden hoeveelheden is er niets mis mee’, zegt hij. ‘Maar alle voedingsmiddelenproducenten willen alles wat ze maken een zoete smaak geven. Daardoor zit er te veel suiker in alles wat

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €1,00 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie