De rauwe witte motor

Mathilde de Jeu 196 januari / februari 2021 Gezondheid

Melk die u in de supermarkt koopt is vaak gepasteuriseerd of gesteriliseerd en gehomogeniseerd. Rauwe melk wordt daarentegen niet verkocht, terwijl die in de basis vele gezondheidsvoordelen bezit. De Raw Milk Company kent de positieve werking al jaren en verwerkt rauwe melk onverhit tot gefermenteerde zuivel. 

De naam zegt het al: rauwe melk is onbewerkt en komt rechtstreeks uit de koe. In Nederland mag echter geen rauwe melk in de supermarkt verkocht worden, vanwege het vermeend hoge risico op ziekmakende bacteriën als listeria en salmonella. U kunt het wel rechtstreeks bij de boer halen, mits deze instructies voor het verhitten van de melk meegeeft. Rauwe gefermenteerde zuivel mag daarentegen wel in de supermarkt verkocht worden. ‘Deze zuivel heeft een pH-waarde van onder de 4,5, waardoor ziekmakende bacteriën niet kunnen overleven’, legt mede-eigenaresse van de Raw Milk Company Tonny Mulder uit. De melkproducten, die het familiebedrijf via biologische winkels op de markt brengt, zijn dan ook niet schadelijk voor de gezondheid. Integendeel zelfs: steeds meer mensen met gezondheidsproblemen vinden de weg naar Raw Milk Company.

 ‘Een glaasje rauw wit goud.’

Betere hygiëne

Waar komt dan het idee vandaan dat rauwe melk gevaarlijk kan zijn? Dit zit hem met name in de angst voor schadelijke bacteriën, die in ongekookte melk kunnen voorkomen. Voorheen werden de koeien met de hand gemolken in onhygiënische omstandigheden. Nu wordt de melk in een gesloten systeem naar de melktank geleid en de melkruimtes worden na elke melkbeurt schoongespoten. Daarnaast worden er strenge eisen gesteld aan de kwaliteit van de melk. Ondanks dat er al jaren geen tuberculose meer onder de dieren heerst, is de wet nog niet gewijzigd. Daarom is rauwe melk enkel bij boeren te koop. 

Dat is jammer, want rauwe melk kan heel gezond zijn. ‘De koeien die de melk produceren worden overwegend gevoed met gras, niet met soja, mais of tarwe. Hierdoor heeft de zuivel een gunstige omega 3:6-verhouding en een hoger gehalte Conjugated Linoleic Acid (CLA). Dit heeft ontstekingsremmende effecten’, aldus Mulder. Doordat de melk niet wordt bewerkt blijven de voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen en goede bacteriën in de melk onaangetast. De lactase – een belangrijk enzym voor de vertering van lactose – blijft ook intact. Hierdoor is rauwe melk bijna altijd geschikt voor mensen met lactose-intolerantie of een koemelkallergie. Daarnaast heeft de gezonde bacterie Lactobacillus acidophilus een positieve werking op de darmflora. En misschien nog wel het belangrijkste: rauwe melk heeft een veel rijkere smaak dan verhitte melk. Mulder: ‘Rauwe melk smaakt zoals melk hoort te smaken.’

Probiotica

De Raw Milk Company verwerkt rauwe melk in verschillende producten. Zo maken ze onder andere yoghurt, magere kwark, hangop, labneh (een zachte witte kaas die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt), jus de lait (melkserum met mangosap) en kefir. Dit laatste is een gefermenteerde melkdrank gemaakt van melkzuurbacteriën en gisten. Kefir bevat mineralen en vitaminen, maar vooral probiotica. Dit zijn goede bacteriën die de darmen gezond houden. ‘Hoewel er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar rauwe melk is gedaan, zijn de ervaringen van consumenten overwegend positief’, vertelt Mulder. Uit de verhalen van klanten, jong en oud, blijkt dat de rauw gefermenteerde melkproducten onder meer helpen tegen eczeem, allergieën, immuniteits- en darmproblemen. Zelfs mensen die al jaren tobben met gezondheidsklachten zweren erbij. Voor hen doet een glaasje rauw wit goud wonderen.

Meer informatie: www.rawmilkcompany.nl

Mathilde de Jeu

Mathilde de Jeu

Sinds september 2020 is Mathilde de Jeu onderdeel van het redactieteam van The Optimist. Als...

Meer over Mathilde de Jeu >

Reacties

Geef een reactie