De poepfactor

Martiga Lohn 029 november / december 1999 Gezondheid
Laten we er niet omheendraaien: voedsel wordt verteerd. De meeste mensen vinden het moeilijk om zonder schaamte over het eindproduct te praten. Maar onze ontlasting zelf vertelt een openhartig verhaal. Die zegt niet alleen iets over ons voedingspatroon en de conditie van onze ingewanden, maar ook over de hoeveelheid stress, woede en angst in ons. Poep is tenminste zo\'n bruikbaar diagnostisch instrument als onze temperatuur en bloeddruk. \'De ontlasting geeft een indicatie van onze gezondheid\', aldus Ted Loftness, internist in Litchfield, Minnesota in de Verenigde Staten. \'Niets wordt zo sterk overschat als seks en niets wordt zo onderschat als een goede ontlasting.\' Op het moment dat het eten in uw mond komt, begint in uw lichaam een proces om het te veranderen in een dikke soep genaamd chijm (spijsbrij). Door de werking van kauwen, speeksel, peristaltiek (onwillekeurige contracties van de ingewandspieren), bacteriën, zoutzuur, spijsverteringsenzymen, gal en andere secreties krijgt elke maaltijd de consistentie van erwtensoep. Terwijl uw spijsverteringscellen suikers, zetmeel, vetten, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen opnemen, gaan de afvalproducten verder. In de dikke darm worden de restanten gecombineerd, samengeperst en gedeeltelijk ingedikt. Wat overblijft - onze uitwerpselen - bestaat uit water, onverteerbare vezels, onverteerd voedsel (granen, kleine zaden), afgestoten

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie