De kracht van samenwerking

The Optimist 22 apr 2021 Samenleving

‘It’s not simply a bag, it’s a movement’; met deze woorden vat Taslima Miji, oprichtster van het Bengaalse productiebedrijf Leatherina, de essentie van het Nederlandse tassenmerk MYoMY krachtig samen. Wat begon met een droom om de wereld een stukje mooier te maken door middel van duurzaam geproduceerde producten, ontketende al snel een netwerk van samenwerkingen waarin alle betrokkenen werken aan een gezamenlijk doel: een keten van empowerment creëren voor een eerlijkere wereld.

De ramp van Rana Plaza

De ineenstorting van textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh, markeert tot op de dag van vandaag een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de mode-industrie. De ramp die op 24 april dit jaar precies acht jaar geleden plaatsvond, kostte meer dan 1100 mensen het leven. Iedereen was het erover eens dat zoiets niet nog een keer mocht gebeuren, maar ondanks dat eerlijke productie en duurzaamheid steeds belangrijkere thema’s worden, berust de mode-industrie vaak nog op uitbuiting van mens en milieu.

Gelukkig zijn er ook steeds meer modemerken die bewijzen dat het wél anders kan. Het duurzame tassenmerk MYoMY was een van de voorlopers op dit thema. In 2008 introduceerde MYoMY haar eerste fair trade geproduceerde tas: de MY PAPER BAG ontworpen door Ramon Middelkoop. Na de MY PAPER BAG bracht MYoMY nog veel meer designs uit, ontworpen door verschillende interne en externe designers. Stuk voor stuk worden de tassen geproduceerd onder fair trade omstandigheden om de welvaart en het levensgeluk van iedereen die aan de tassen werkt te stimuleren.

Van journalist naar fair trade producent

Een van de meest bijzondere samenwerkingen van MYoMY is die met Taslima Miji. Als journaliste maakte Taslima de ramp van Rana Plaza van dichtbij mee. Ze realiseerde zich dat ze meer wilde dan alleen verslag doen van het probleem, ze wilde actief bijdragen aan de oplossing. Zo ontstond het idee voor haar huidige productiebedrijf ‘Leatherina’. Samen met MYoMY en dankzij een investering van RVO, was Taslima in staat om haar werknemers op te leiden tot volleerde tassenmakers. In de WFTO-gecertificeerde werkplaats in Bangladesh, werken inmiddels 45 vrouwen en mannen volgens de normen van de World Fair Trade Organization. Dit betekent dat Leatherina aan strenge voorwaarden moet voldoen om het welzijn van haar werknemers te waarborgen.

‘Chain of empowerment’

Een mooi empowerment voorbeeld is het zwangerschapsverlof van Sultana; een van de werkneemsters bij Leatherina. Sultana hield haar zwangerschap lang geheim voor Taslima, uit angst om ontslagen te worden. Zwangerschap wordt in Bangladesh niet gevierd zoals in Nederland. Maar voor Taslima was dit juist iets om te vieren en te koesteren. Samen met MYoMY zorgde Taslima ervoor dat Sultana met zwangerschapsverlof kon, iets wat helaas nog zeer ongebruikelijk is in Bangladesh. Inmiddels is de baby gezond ter wereld gekomen en kan Sultana, wanneer haar verlof voorbij is, weer verder met haar baan bij Leatherina. Door vrouwen zoals Sultana te empoweren, durven zij actie te ondernemen in hun eigen omgeving, waardoor zij weer anderen inspireren om onafhankelijker te worden.

Binnen de keten van empowerment heeft iedereen een onmisbare rol en zijn we allemaal verbonden; van de maker in Bangladesh tot aan het MYoMY team in Nederland en uiteindelijk de drager van de tas. Het zijn onze dagelijkse keuzes, koopkracht en connecties die het verschil kunnen maken en waar mensen elkaar kunnen versterken: dat is de kracht van samenwerking.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “De kracht van samenwerking”

  1. Mooi initiatief van Nederlandse bodem. Ik heb zelf twee tassen van MYoMY en heel blij mee. Nu ik dit zo weer lees, voel ik me extra beetje trots.

Geef een reactie