Rijkste man van India laat fabrieken zuurstof produceren

Brian de Mello 19 mei 2021 Gezondheid

Het tekort aan zuurstof voor COVID-19 patienten in India is nijpend. Aanleiding voor multimiljardair Mukesh Ambani om zijn fabrieken in te zetten voor de gezondheidszorg. Daar wordt nu de klok rond gewerkt om gratis zuurstof naar mensen in nood te brengen. 

Traditioneel is Reliance Industries geen fabrikant van vloeibare zuurstof van medische kwaliteit. Maar meer dan een jaar na de pandemie is het bedrijf – dat eigendom is van de rijkste man van India, Mukesh Ambani – uitgegroeid tot de grootste zuurstofproducent van het land. Vanaf één locatie leverde het sinds maart 2020 meer dan 55.000 ton vloeibare zuurstof van medische kwaliteit.

1000 ton per dag

In hun raffinaderij annex petrochemische complex in Jamnagar produceert Reliance meer dan 1000 ton vloeibare zuurstof van medische kwaliteit per dag – of meer dan 11 procent van de totale productie van India. Daarmee wordt bijna 1 op de 10 patiënten in het land ondersteund met een levensreddende behandeling. ‘Niets is belangrijker dan elk leven redden terwijl India strijdt tegen een nieuwe golf van de COVID-19-pandemie’, zei voorzitter Ambani in een verklaring.

Uitdaging

De overschakeling naar de productie van hoogzuivere zuurstof van medische kwaliteit bleek voor de Reliance-ingenieurs een haalbare kaart. Hun belangrijkste fabriek is al ontworpen voor raffinage en zuurstof van petrochemische kwaliteit. Het kunnen leveren van zuurstof van medische kwaliteit vereist productie in vloeibare vorm bij -183° Celsius, met een zuiverheid van bijna 99,5 procent. Dat is een uitdaging waar bij grote volumes nogal wat risico aan kleeft. Gelukkig gaat dit goed en kunnen nu dagelijks meer dan 100.000 COVID-19-patiënten hiervan profiteren.

Bron: Good News Network
Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello (1965) heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie