Zuivelboeren krijgen oplossing uit plantaardige hoek

The Optimist 9 mrt 2020 Natuur & Milieu

De populariteit van koemelk neemt af, terwijl de vraag naar een plantaardig alternatief zoals havermelk toeneemt. Amerikaanse zuivelboeren krijgen hulp uit plantaardige hoek. Het Zweedse merk Hälsa Foods, dat naar eigen zeggen ’s werelds enige honderd procent plantaardige én milieuvriendelijke yoghurt produceert, helpt Amerikaanse zuivelboeren.

De oprichters van het zuivelvrije Hälsa Foods, de Zweedse Helena Lumme en Mika Manninen, gebruiken haver om hun ‘oatgurt’ en plantaardige melk te maken. Het koppel produceert ook in de Verenigde Staten, maar laat daarvoor de biologische haver vanuit Scandinavië overkomen. Zij stellen hoge eisen aan de haver, en kunnen dezelfde kwaliteit niet vinden in de VS.

Samenwerken

Om hun eigen probleem en dat van veel Amerikaanse boeren op te lossen, bedachten zij om samen te werken met zuivelboeren die het moeilijk hebben door teruglopende verkoop. Een speciaal programma moet ervoor zorgen dat de boeren het hoofd boven water kunnen blijven houden door het verbouwen van biologische haver op hun weiland.

De eerste zuivelboeren die met Lumme en Manninen samenwerken zijn Eric en Jamie Ziehm die tweehonderd melkkoeien en een gigantisch stuk biologisch gecertificeerde grond bezitten. Zij hopen dat de samenwerking een positieve impact heeft en een inspiratie is voor andere boeren die het momenteel moeilijk hebben.

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie