Zorgverzekeringen, hier moet je op letten

The Optimist 28 nov 2022 Gezondheid

Van plan om van zorgverzekeraar te wisselen? Je kunt kiezen voor de verzekering met de laagste prijs of de beste dekking, maar wist je dat je ook kunt kijken naar duurzame zorgverzekeraars?

Wat maakt een zorgverzekeraar duurzaam?

De verzekeraars ontvangen bakken met geld, wat ze vervolgens beleggen. De vraag is: waarin? Sommige verzekeraars doen dit helaas nog in zaken als fossiele brandstoffen, ontbossing en andere projecten die klimaatverandering versnellen. En sommige beleggen in duurzame initiatieven. De keuzes die ze maken bij het beleggen bepalen of verzekeraars wel of niet duurzaam zijn.

Hoe zit het met zorgtoeslag?

De premie voor zorgverzekeringen is de laatste jaren alleen maar gestegen. Hierdoor betalen de meeste Nederlanders iedere maand een flink bedrag voor hun zorgverzekering. Gelukkig hoef je deze kosten niet altijd alleen te dragen, want je kunt zorgtoeslag aanvragen. Dankzij deze toeslag betaalt de overheid deels mee aan de kosten die jij maakt voor jouw zorgverzekering. Doel hiervan is om de zorgkosten van de basisverzekering voor iedere Nederlander betaalbaar te houden. Het is alleen niet zo dat iedereen recht heeft op zorgtoeslag.

Kom ik in aanmerking voor zorgtoeslag?

Hierboven gaven we al kort aan dat niet iedere Nederlander recht heeft op zorgtoeslag. Nu kunnen wij ons voorstellen dat je benieuwd bent wanneer je recht op zorgtoeslag hebt. Dit wordt bepaald door de Belastingdienst. Om te bepalen of je in aanmerking komt voor deze financiële compensatie van de overheid, kijken zij onder meer naar jouw financiële situatie. Of je recht hebt op zorgtoeslag wordt grotendeels bepaald door jouw inkomen en vermogen.

Sommige mensen denken dat de Belastingdienst alleen maar naar financiële zaken kijkt om te bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag, maar dat is niet het geval. Je moet namelijk ook ouder zijn dan 18 jaar om hiervoor in aanmerking te komen. Daarnaast moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of over een geldige verblijfsvergunning beschikken. Tot slot moet je een Nederlandse zorgverzekering afsluiten om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Een Nederlandse zorgverzekering afsluiten

Denk dus goed na over je keuze, wanneer je een zorgverzekering gaat afsluiten. Vergelijk verzekeraars en kijk ook naar de duurzame aspecten in plaats van alleen naar de prijs en de laagste premie. Een zorgverzekering goed en bewust uitkiezen is voor elk individu verschillend.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie