Zonnebril van plastic uit de oceaan

The Optimist 30 okt 2020 Natuur & Milieu

Het project The Ocean Cleanup beloofde niet alleen de Stille Oceaan op te ruimen, maar er ook voor te zorgen dat het opgeruimde plastic niet opnieuw in de oceaan belandt. Een jaar na de eerste lading opgevist plastic brengt het bedrijf een zonnebril gemaakt van gerecycled materiaal uit de oceaan op de markt.

The Ocean Cleanup is een project van de jonge Nederlandse ondernemer Boyan Slat. Het was de bedoeling dat een grote plastic ‘arm’ van 600 meter lang tussen Hawaii en het vasteland van Amerika plastic uit de oceaan zou vissen. De eerste poging mislukte omdat de arm het bijeengedreven plastic niet vast kon houden. Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van de schoonmaak-arm. In de tussentijd wordt de huidige buis gerecycled tot een brillenkoker voor de nieuwe bril.

Broos materiaal

Het was nog niet gemakkelijk een bril van afval te maken. Veel van het opgeviste materiaal is te broos om mee te werken. Het afval dat uit de oceaan is gevist verschilt onderling. De helft is visnet, de andere helft steviger materiaal zoals flessen en kratten. Om hier een samenhangend materiaal van te maken moest er een hele nieuwe supply chain worden bedacht. De brillen zijn zo ontworpen dat ze makkelijk uit elkaar te halen zijn om opnieuw te recyclen.

De brillen van gerecycled plastic zijn niet goedkoop; ze kosten 199 euro per stuk. Het bedrijf gebruikt dit geld om het nieuwe prototype van de schoonmaak-arm te ontwikkelen. De brillen zijn hier te bestellen.

Bron: The Oceancleanup
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie