Zoetjes maken je niet slanker

The Optimist 27 jul 2017 Gezondheid

We gebruiken zoetstoffen – zoals aspartaam, sucralose of stevia – in onze koffie of thee met de gedachte dat we daarmee op gewicht blijven of afvallen. Maar ze zouden weleens precies het tegenovergestelde kunnen doen bij langdurig gebruik. En daar komt nu ook een verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk en hartziekten bij.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Manitoba kunnen zoetstoffen ook ons metabolisme, de bacteriën in ons lichaam en onze eetlust beïnvloeden. De wetenschappers keken nog eens naar 37 studies die de gezondheid van meer dan 400.000 mensen in kaart brachten die zoetstoffen gebruikten. Deze mensen verloren geen gewicht. De langer lopende studies waarbij proefpersonen 10 jaar werden gevolgd lieten zelfs zien dat de groep mensen die zoetstoffen gebruiken eerder overgewicht hadden en last kregen van hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en andere gezondheidsproblemen in vergelijking met anderen die geen zoetstoffen gebruiken.

Hoofdonderzoeker Ryan Zarychanski noemt het verbazingwekkend dat er zo weinig onderzoek is gedaan naar de veiligheid en vermoedelijke werking van zoetstoffen, die door miljoenen mensen over de wereld worden gebruikt.
Hij adviseert om voorzichtig te zijn met het gebruik van zoetstoffen of deze helemaal niet te gebruiken, totdat er meer onderzoek is uitgevoerd.

Intussen gaan de wetenschappers kijken naar de invloed die kunstmatige zoetstoffen kunnen hebben op het ongeboren kind wanneer de moeder ze gebruikt tijdens haar zwangerschap.

Bron: WDDTY
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.