The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
We worden met z’n allen steeds oudere werknemers. De meesten moeten later met pensioen wat resulteert in een langere loopbaan. Maar hoe houden we dat op een succesvolle manier vol? Annet de Lange doet hier onderzoek naar. De lector Human Resource Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is sinds dit jaar namelijk benoemd op de leerstoel ‘Succesvol ouder worden op het werk’ aan de Open Universiteit. Alle hoop op een antwoord is bij deze gevestigd op De Lange.
Zelf stort ze zich letterlijk in haar onderzoek. Zo is ze aan de slag gegaan met krachttraining. ‘De hele dag achter de computer voelen die beentjes wel lekker onder je bureau, maar veel mensen snappen niet dat een gezonde spierkracht ook zorgt dat je cognitief scherp blijft’, vertelt ze in een interview met het Belgische dagblad De Morgen.
Volgens de 41-jarige is het een uitdaging om als werknemer duurzaam inzetbaar te zijn. Zo stoppen veel mensen boven de 55 met werken. Ze benoemt dat zich in België nog maar 2,5 procent van de 65-plussers op de arbeidsmarkt begeeft. Dit in groot contrast met een land als IJsland. Daar is nog 38 procent van die leeftijdscategorie aan het werk.
Nederland telt begin 2017 3,1 miljoen 65-plussers. Om in de buurt te komen van de mooie IJslandse resultaten, moeten werknemers van elke leeftijd dan ook het gevoel krijgen dat zij het werk aankunnen. ‘Dan voelt blijven werken minder als een verplichting aan, maar eerder als een eigen keuze’, stelt De Lange. Bijscholing en werken aan het persoonlijk welzijn van een werknemer spelen hierbij een belangrijke rol. De krachttraining van de lector draagt volgens haar bij aan succesvol ouder worden op het werk. Samen met een gezond dieet en voldoende beweging houdt de training het werkvermogen van de werknemer op peil.
Natuurlijk hangt het succes niet alleen af van fysiek fit blijven. Soms sluit een werkomgeving niet meer goed aan bij een ouder wordende werknemer. Volgens De Lange is zelfmanagement dan de oplossing. ‘Wat kan ik? Waar ben ik goed in? Daar komt ook een belangrijk psychologisch aspect bij kijken, want veel oudere werknemers hebben moeite om in zichzelf te geloven en lopen daardoor tegen de muur aan. We mogen werk niet als een obstakel beginnen te zien.’ De motivatie van een werknemer is volgens haar steeds belangrijker aan het worden. ‘Zeker bij jongere generaties zie je een toegenomen kritische houding naar welzijn en zingeving en bij werkgevers is het besef gegroeid dat ze niet kunnen achterblijven. Er is nu eenmaal een groeiende groep die lang blijft doorwerken’, aldus De Lange.
Heb jij moeite om succesvol ouder te worden op werk? Hoe zorg jij dat je het volhoudt? Deel het met ons en andere lezers in een reactie onder dit artikel.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Ergonomisch & Efficiënt werken zijn vooral belangrijk! Part-time werken misschien een optie?
En….als je werk doet wat je hobby is..dan hoef je toch nooit meer te werken, knipoog.
Dag redactie,
Dit jaar vierde ik o.a. dat ik 50 jaar geleden begon met werken in de Verpleging.In middels heb ik ruim 18 jaar een praktijk als o.a. kinesioloog.Inmiddels loop ik tegen de 69 jaar. Voel me goed.Ook al heb ik soms lichamelijke ongemakken.
Ik vier het leven graag en stel me in elke fase doelen.
Hartelijke groet