Zo voorkom je werkstress op vakantie

The Optimist 11 jul 2017 Samenleving

Je kent het wel: nog even die mailbox openen als je op het strand ligt en nog even een werkgerelateerd telefoontje plegen. Bijna iedereen maakt zich er – met dank aan de smartphone – schuldig aan, zeker met de afgeschafte roamingkosten. Het zorgt echter onnodig voor stress, terwijl de vakantie je eigenlijk weer moet opladen. Met deze tips voorkom je deze stress.

1. Maak dingen af

Losse projecten of dingen die al een tijdje lopen kunnen onnodige stress opleveren op vakantie. Het beste is daarom om deze af te maken voordat je op reis gaat. Dit betekent vaak wel dat je voor je vakantie een aantal drukke dagen hebt, maar op vakantie hoef je er je hoofd niet meer over te breken en kom je volledig tot rust. Een welverdiende vakantie dus.

2. Informeer collega’s
Met de vakantie voor de deur is het handig om je collega’s te informeren over je afwezigheid. Zo voorkom je dat ze je lastig vallen met vragen of dat ze jou dossiers doorschuiven als jij op het strand zit te genieten van de warmte. Mochten er dingen overgenomen moeten worden, dan kun je hen ook vragen om dit te doen. Maak hierbij wel duidelijke afspraken, zodat je tijdens je vakantie weet dat alle taken in goede handen zijn. Probleem opgelost.

3. Stel een ‘out of office’ in
Een automatisch antwoord, oftewel een ‘out of office’, is een goede manier om mensen te laten weten dat je tijdens je vakantie niet bereikbaar bent. Dit is vaak de laatste taak voordat je het kantoor verlaat. Het vooruitzicht aan een ontplofte mailbox na de vakantie kan echter weer meer stress bezorgen. Een tip: stel deze zó in dat een dag voor je vertrek en een dag na je vertrek ook nog duidelijk is dat je ‘weg’ bent. Informeer hier wel je collega’s of manager over om problemen te voorkomen. Een groot voordeel: jij hebt een minder ontplofte werkmail en je hebt meer tijd om de overgebleven mails weg te werken.

4. Een opgeruimde werkplek
Een grote stressfactor is een werkplek met een enorme rotzooi. Deze opruimen en georganiseerd achterlaten voor je vakantie helpt om met een gerust hart op vakantie te gaan. Bij terugkomst heb je in ieder geval iets minder om je druk om te maken.

5. Blokkeren die hap
Een laptop of smartphone uitschakelen is in deze tijd bijna niet meer voor te stellen. Daarnaast zijn ze ook handig op reis om af en toe wat op te zoeken. Verbieden om je telefoon te gebruiken, gaan we dus ook niet doen. De enige tip die we hier bij kunnen geven is het blokkeren van je werkmail. Via de instellingen kan je meldingen voor je mailbox uitschakelen. Zo ben je minder geneigd om op ongelezen berichten te klikken. Mocht je toch in de verleiding komen om eens in de zoveel tijd te kijken, dan heb je er in ieder geval alles aan gedaan om niet elke minuut gestoord te worden.

Fijne vakantie!

Bron: Monsterboard
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.