Zo komen we van het tekort aan microchips af

The Optimist 21 feb 2022 Economie

Sinds de start van de coronacrisis zijn er in Europa grote tekorten aan microchips. Zo moesten autofabrikanten hun productie tijdelijk stilleggen. Om dit in de toekomst te voorkomen wil de Europese Commissie miljarden investeren in de halfgeleiderindustrie in Europa.

Wereldwijde technologische race

Op dit moment is de EU goed voor nog geen tiende van de wereldwijde productie van microchips. Hierdoor is Europa afhankelijk van onder andere Azië. Volgens Eurocommissaris Thierry Breton zijn de chips belangrijk binnen de wereldwijde technologische race en hebben ze belang op zowel militair, economisch als industrieel vlak. Daarom zullen supermachten hun chips steeds meer veilig willen stellen. Om tekorten te voorkomen, minder afhankelijk te worden van andere regio’s en onze technologiepositie te verbeteren, ligt het opschalen van lokale productie voor de hand.

Verdubbeling

Als het aan Breton ligt, is de productie van microchips in 2030 verdubbeld en wordt er niet geëxporteerd wanneer er in de EU tekorten zijn. Om dit te bewerkstelligen, is vermoedelijk een bedrag van 42 miljard euro nodig. Een kwart hiervan gaat naar onderzoek en innovatie, en de rest met name naar de bouw van fabrieken. Van deze miljardeninvestering kan 6 miljard euro uit de EU-begroting komen. Daarnaast rekenen ze op de Europese Investeringsbank (EIB), EU-lidstaten en privé-investeerders.

Wil je meer lezen over technologie? Lees dan dit artikel over technologische vernieuwing.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie