Zo kom je de winter door

The Optimist 8 okt 2020 Gezondheid

Een eventuele lockdown, het griepseizoen en een winterdepressie: de aankomende maanden zien er niet rooskleurig uit. Hoe kom je die donkere wintermaanden het beste door? De Noren hebben het al lang uitgevogeld: het draait allemaal om de juiste mindset.

Met dagen waarop de zon slechts twee of drie uur per dag schijnt zijn ze in het noorden van Noorwegen gewend aan een donkere winter. Toch zijn hier weinig gevallen van winterdepressie (ook wel Seasonal Affective Disorder oftewel SAD genoemd). De mentale gezondheid van de bewoners staat zelfs gelijk aan de rest van het jaar. Een positieve instelling maakt hierbij het cruciale verschil. Mensen die stressvolle gebeurtenissen zien als een uitdaging met als uitgangspunt te kunnen leren en overwinnen, kunnen veel beter met deze gebeurtenissen omgaan in vergelijking met mensen die meer focus leggen op de bedreigende aspecten, zoals de mogelijkheid tot falen, schaamte of ziekte.

Invloed uitoefenen

Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop je tegen de wintermaanden aankijkt invloed heeft op hoe je deze daadwerkelijk doorkomt. Hoe positiever de mindset, hoe beter je de winter daadwerkelijk ervaart. Hier kun je bewust invloed op uitoefenen. Door bijvoorbeeld herhaaldelijk tegen jezelf ‘ik heb er zin in’ te zeggen, verminder je gevoelens van onrust en dwing je jezelf de situatie als een uitdaging te zien in plaats van als een bedreiging. Door jezelf alleen al bewust te maken van je mindset wordt het iets waar je wat aan kunt doen en wat je dus kunt veranderen. Een optimistische houding doet wonderen, maar dat wisten wij natuurlijk al.

Bron: The Guardian
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie