Zo kies je voor klimaatvriendelijke voeding

The Optimist 13 mrt 2020 Natuur & Milieu

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees lanceerde Varkens in Nood de KlimaatCheck. Hiermee kunnen consumenten hun voeding checken op klimaat(on)vriendelijkheid. Het is je vast niet ontgaan dat het klimaatvriendelijk is om helemaal geen dieren te eten, maar toch komen er opvallende scores uit de check naar voren.

De productie van voeding is verantwoordelijk voor een kwart van alle broeikasgassen. Hiervan komt 83 procent vrij bij de productie van dierlijke voedingsmiddelen. Als je weet welke voedingsmiddelen een klimaatvriendelijke optie zijn, kun je op een eenvoudige manier je impact op het klimaat verkleinen.

Lage impact

Uit de KlimaatCheck komen opvallende feiten naar boven. Zo blijkt het eten van schaaldieren een hoge CO2-uitstoot te veroorzaken, maar het eten van schelpdieren juist een lage. Ter illustratie: de productie van een kilo mosselen en oesters levert slechts 1,3 kg CO2 op, dat is lager dan de productie uitstoot van een kilo plantaardige producten. Schelpdieren worden grotendeels gekweekt, hierdoor is de afstand tussen kwekerij en consument relatief klein. Bovendien groeit in de kwekerijen extra zeewier, dat de C02 juist opslaat.

Vlees heeft de grootste klimaatimpact, waarbij rundvlees de belangrijkste vervuiler is. Opvallend is dat er weinig verschil is tussen klimaatscores voor gangbaar en biologisch vlees. Biologische dieren krijgen minder soja of eten de biologische variant, wat positief is. Omdat deze dieren langzamer groeien hebben ze meer voer nodig om hetzelfde gewicht te bereiken. Hierdoor heeft bijvoorbeeld de plofkip dezelfde klimaatimpact als biologische kip. Natuurlijk scoort de plofkip wel veel slechter op dierenwelzijn en gezondheid.

Het volledige overzicht van alle klimaatscores vind je hier.
Een leuke webshop met natuurlijke voeding is natuurvoordeel.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie