Zo kies je een autoverzekering die bij jou past

The Optimist 28 apr 2022 Economie

Elke auto die in Nederland de weg opgaat, moet volgens de wet verzekerd zijn. Hoe kies je een autoverzekering die bij jou past en waarvoor je niet te veel betaalt?

Verplicht

Verzekeraars bieden in de basis drie soorten autoverzekeringen aan: WA, WA+ en All Risk. De wettelijke aansprakelijkheidverzekering (WA) is verplicht om de weg op te mogen. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt, weet de tegenpartij zeker dat de verzekeraar zijn schade dekt. Bij WA+ ben je ook verzekerd tegen brand, diefstal en andere schade door mens en natuur. Bij All Risk vergoedt de verzekeraar ook de schade aan jouw eigen auto.

Dagwaarde

Afhankelijk van de dagwaarde en leeftijd van de auto bepaal je welke autoverzekering het beste bij je past. Naarmate je auto ouder wordt, daalt de waarde. Dan krijg je dus minder vergoed. All Risk past bij auto’s jonger dan 6 jaar, tussen de 6 en 12 jaar is WA+ een goede keuze en WA wordt het meest gekozen bij auto’s ouder dan 12 jaar. Daarbij spelen schadevrije jaren ook een rol. Wanneer je veel schadevrije jaren hebt, krijg je korting op je premie. Dan kan het toch slim zijn om ook je oudere auto All Risk te verzekeren.

Wil je meer lezen over auto’s? In 2033 worden voor het eerst wereldwijd meer elektrische auto’s verkocht dan brandstofauto’s, aldus consultancykantoor EY. Lees hierover meer in deze daily.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Allianz Direct.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie