Zo kan de druk op de arbeidsmarkt worden verlicht

The Optimist 29 jun 2022 Economie

Niet alleen Nederland, maar ook de rest van de eurozone kampt met een krappe arbeidsmarkt. Oekraïense vluchtelingen kunnen de spanning op de Europese arbeidsmarkt verminderen, meldt de Europese Centrale Bank (ECB).

Groei beroepsbevolking

De Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat Oekraïense vluchtelingen de spanning op de Europese arbeidsmarkt kunnen verminderen. ECB maakte hiervoor een grove schatting. Door de vluchtelingencrisis kan de beroepsbevolking binnen de eurozone op middellange termijn met 0,2 tot 0,8 procent groeien. Dat komt neer op 300.000 tot 1,3 miljoen extra mensen.

Sneller aan de slag

In Nederland zijn inmiddels zo’n 62.000 Oekraïners geregistreerd. Hiervan zijn er 13.200 aan het werk, wat neerkomt op ongeveer 20 procent. Waar vluchtelingen normaal gesproken pas na een half jaar mogen werken, hoeven werkgevers door een interventie van Brussel vrijwel geen extra administratie te leveren als ze een Oekraïner in dienst nemen. Hierdoor kunnen Oekraïense vluchtelingen sneller aan de slag in Nederland.

Gespannen arbeidsmarkt

Niet alleen Nederland, maar ook de rest van de eurozone kampt met een gespannen arbeidsmarkt. Dit betekent dat er relatief weinig werklozen zijn vergeleken met het aantal beschikbare banen. Het UWV verwacht dat in 2022 de piek bereikt wordt als het gaat om het aantal openstaande banen en vacatures.

Al eerder maakten dertien Nederlandse grote bedrijven bekend dat ze vluchtelingen in dienst nemen of begeleiden richting de arbeidsmarkt. Lees hierover meer in deze daily.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie