Zo gaat de macht van internetbedrijven worden beperkt

The Optimist 25 jan 2022 Samenleving

Het Europees Parlement stemde afgelopen donderdag met een ruime meerderheid voor nieuwe regels die consumenten moeten beschermen tegen de macht van grote internetbedrijven.

Deze regels worden ook wel Digital Services Act (DSA) genoemd. DSA stelt transparantie over de werking van algoritmen verplicht, regelt het verwijderen van berichten met ongewenste inhoud en verbiedt het verzamelen van informatie over gezondheid, seksuele geaardheid en politieke voorkeur. Ook verbiedt DSA apps en sites die zijn ontworpen om gebruikers iets tegen hun zin te laten doen. Wanneer consumenten deze dark patterns tegenkomen, kunnen zij op grond van DSA compensatie eisen.

Digital Markets Act

DSA is verwant aan de al eerder aangenomen Digital Markets Act. Deze regels richten zich met name op het beperken van de marktmacht van grote internetbedrijven. Het nieuwe wettenpakket geldt daarentegen niet alleen voor webbrowsers. Ook smart-tv’s, virtuele assistenten, sociale media, zoekmachines, besturingssystemen, cloudsystemen, videodiensten en online bemiddelingsdiensten vallen eronder.

Definitieve wetgeving

Hoewel het Europees Parlement heeft ingestemd met deze regelgeving, duurt het nog een paar maanden voordat deze van kracht wordt. Het parlement gaat onderhandelen met lidstaten en de Europese Commissie over de definitieve wetgeving. Eerst gaan de ministers van de Europese lidstaten de tekst van de wetten bepalen. Vervolgens behandelt de Europese Commissie deze regels.

Wil je weten hoe je jezelf online kunt beschermen? Lees dan deze daily over optimale privacy met VPN-dienst.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie