Zo gaan we vrouwenklachten tegen

The Optimist 4 nov 2021 Gezondheid

De aandacht voor vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten groeit. Zo zijn er binnen de gezondheidszorg steeds meer verbeteringen specifiek gericht op de vrouw: van een middel tegen overgangsklachten tot een comfortabelere methode voor borstonderzoek. Ook is onlangs een petitie en een meldpunt gestart voor betere zorg voor vrouwen.

Meldpunt en petitie vanwege onverklaarde gezondheidsklachten bij vrouwen

Dinsdag 2 november jl. startte Mirjam Kaijer, ex-verpleegkundige en auteur van Ik ben geen man! het eerste meldpunt voor vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten. Hiermee wil ze vrouwen een stem geven. Daarnaast startte zij een dag eerder een petitie voor betere gezondheidszorg voor vrouwen. De petitie moet zorgen voor meer aandacht, erkenning en onderzoek naar vrouwenklachten. Met 40 duizend handtekeningen stapt ze naar de Tweede Kamer.

Ruim 80 procent van de patiënten met onbegrepen klachten is vrouw. Genderspecifieke zorg is in Nederland nog ver te zoeken; het lichaam van de man is nog steeds de norm waar medische kennis op gebaseerd wordt. Desalniettemin kunnen vrouwen andere ziekteverschijnselen hebben dan mannen. Als gevolg hiervan hebben vrouwen meer kans op een verkeerde diagnose of behandeling en bijwerkingen van medicijnen.

Overgangsklachten verminderen

94 procent van de vrouwen in de overgang geeft aan klachten te hebben. De overgang vindt ruwweg plaats tussen het veertigste en het zestigste levensjaar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het middel EstroG-100 helpt om overgangsklachten te verminderen. EstroG-100 is een mix van drie plantenwortels: Cynanchum wilfordii, Phlomisumbrosa en Angelica gigas. In Korea worden deze natuurlijke extracten al eeuwenlang gebruikt om vrouwenklachten te verminderen. Hoewel het oestrogeenniveau onveranderd blijft, worden hormoonschommelingen aanzienlijk minder.

Menoelle’ is het enige product in Nederland dat EstroG-100 bevat. Naast EstroG-100 bestaat Menoelle uit salie-extract en een optimale mix van vitamines en mineralen. In totaal is het effectief bij twaalf verschillende overgangssymptomen. Behalve het tegengaan van opvliegers, transpiratie, vermoeidheid en gewichtstoename, ondersteunt het de hormoonhuishouding, psychologische functies en het immuunsysteem. Tot slot is het goed voor het behoud van gezonde botten, spieren, huid, haar en nagels. 

Comfortabele wijze van borstonderzoek

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert als eerste een alternatief in voor de methode van borstonderzoek met een mammogram. De zogenaamde ‘Mamma CT’ maakt op een veel comfortabelere manier afbeeldingen van het borstweefsel. Het apparaat ziet eruit als een bed en bevat een opening waar de borst in kan. Wanneer de vrouw op haar buik ligt, maakt de Mamma CT binnen twaalf seconden afbeeldingen. Hierbij komt geen compressie van de borst voor. Bij mammografie daarentegen wordt de borst tussen twee steunplaten gelegd die de borst min of meer samendrukt. Doordat dit voor sommige vrouwen nogal pijnlijk is, zien velen van hen af van het onderzoek. 

De nieuwe methode levert bij bepaalde vrouwen zelfs betere resultaten op. Op dit moment onderzoeken radiologen voor welke vrouwen en bij welke onderzoeksvragen de Mamma CT het meest geschikt is. Bij vrouwen met veel en dicht borstweefsel zijn sommige afwijkingen op het mammogrambeeld niet te zien en daardoor zijn zij genoodzaakt om telkens een tijdrovende MRI-scan te laten maken. Ook brengt de nieuwe methode voorstadia van tumoren aan het licht en verbetert het onderzoek bij vrouwen met borstprothesen.

Niet alleen de gezondheid van volwassenen is belangrijk. Ook bestaat er een scala aan initiatieven dat zich inzet voor de gezondheid van kinderen. Lees in deze daily drie spraakmakende ideeën. Van donormelk voor te vroeg geboren baby’s tot post-corona coaches voor jongeren.

Themaweek gezondheid

Van 1 t/m 5 november staat The Optimist in het teken van gezondheid. Daarom publiceren wij deze week daily’s, longreads en boekentips over welzijn.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie