Zo breng je slecht nieuws

The Optimist 22 sep 2020 Samenleving

Niemand heeft er zin in maar het moet af en toe gebeuren: slecht nieuws brengen. Ondanks dat het een onderdeel van het leven is, blijft het vervelend om te doen. Beperk de schade met deze tips.

Geef een waarschuwing af

Bereid je gesprekspartner voor door te zeggen: ‘ik heb slecht nieuws’. Op deze manier weet de ontvanger dat er iets vervelends volgt en kan deze zich hierop instellen. Slecht nieuws wordt zo beter ontvangen.

Oefen je boodschap

Op het moment dat je het slechte nieuws mededeelt wil je dit zo zelfverzekerd mogelijk doen. Oefen daarom wat je precies wil zeggen, maar ook hoe je het gaat overbrengen. Lichaamstaal speelt een belangrijke rol.

Wees aanwezig

Slecht nieuws overbrengen is nooit leuk maar het moet nu eenmaal gebeuren en dan is face-to-face de beste optie. Kan je er niet fysiek bij aanwezig zijn, dan is een video-gesprek de volgende mogelijkheid, gevolgd door een telefonisch gesprek. Op deze manier voorkom je miscommunicatie en escalaties. Vermijd situaties waarin je geen dingen kunt ophelderen.

Breng welwillende bedoelingen over

Toon empathie. Laat zien dat deze negatieve gebeurtenis iets positiefs kan opleveren en maak op deze manier duidelijk dat je geen negativiteit wil veroorzaken. Ook al ben je de boodschapper, toon aan dat je het beste met de situatie voorhebt.

Leg uit

Het is ontzettend belangrijk je motivatie uit te leggen en te onderbouwen, zodat de ontvanger begrijpt waarom het slechte nieuws gebracht moet worden. Als de boodschap goed wordt uitgelegd, zal de toehoorder je als oprecht en betrouwbaar beschouwen.

Bron: Optimistdaily.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie