Zo blijven we op oudere leeftijd mentaal fit

The Optimist 10 jan 2022 Gezondheid

Willen we op oudere leeftijd mentaal fit blijven, dan is het belangrijk om actief bezig te zijn. Nieuw onderzoek toont aan dat het uitoefenen van meerdere hobby’s een grotere invloed heeft op ons geheugen dan onze genen. 

Een onderzoeksteam van de Canadese Simon Fraser University ontdekte dat een combinatie van dagelijkse bezigheden de kans op geheugenverlies aanzienlijk kan verminderen. Activiteiten zoals (matige) lichaamsbeweging en sociaal contact met dierbaren zijn effectiever dan welke individuele activiteit dan ook. Dit geldt met name bij volwassenen tussen de 65 en 89 jaar.

Nieuwe bevindingen

De bevindingen laten zien dat het positieve effect van een combinatie van activiteiten toeneemt met de leeftijd. Het heeft daarbij een grotere impact dan externe factoren. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan iemands opleidingsniveau of cognitieve vaardigheden.

‘Onze onderzoeksresultaten laten zien dat het risico op het ontwikkelen van dementie kan worden verminderd door een combinatie van actieve, dagelijkse activiteiten – zoals computeren en het spelen van woordspelletjes’, zegt co-auteur van de studie Sylvain Moreno, een hoofddocent aan de universiteit. ‘Wetenschappers waren van mening dat genetica de belangrijkste factor was die de cognitieve gezondheid beïnvloedde, maar onze bevindingen tonen het tegenovergestelde aan. Met de leeftijd is je keuze voor dagelijkse activiteiten belangrijker dan je genetica of je huidige cognitieve vaardigheden’, aldus Moreno.

Gezondheidsbeleid

De studie onderzocht gegevens van 3.210 deelnemers van 65 tot 89 jaar. Zij kregen de vraag hoe vaak zij zich bezighielden met 33 verschillende activiteiten, zoals bakken of koken, lezen, kaarten, spelletjes spelen, wandelen of socializen met familie en vrienden via brieven, e-mail, telefoontjes of persoonlijke bezoeken. Aan de hand van een digitaal model werd de impact van de activiteiten op het geheugen geanalyseerd.

Volgens de onderzoekers kunnen hun onderzoeksresultaten impact hebben op het gezondheidsbeleid met betrekking tot ouderen. Ook denken zij aan het ‘voorschrijven’ van sociale activiteiten die mensen op leeftijd mentaal actief houden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie