Zit jij wel goed? Doe deze snelle check

The Optimist 8 mei 2020 Gezondheid

We zitten te veel. Vooral nu we zoveel mogelijk thuisblijven en thuiswerken. Dit kan funest zijn voor onze lichaamshouding. Veel zitten resulteert al snel in lage rugpijn. Onze ruggen houden er namelijk helemaal niet van als we lang eenzelfde houding aannemen. Herken jij jezelf hierin? Doe voor een goede zithouding dan deze snelle lichaamscheck: billen, elleboog, kin, in, schouders, knieën.

Billen
Begin bij je zitvlak. Zorg ervoor dat je met je billen helemaal tegen de rug van de stoel aanzit. Plaats vervolgens een klein, stevig kussentje tussen de holte van je rug en de rugleuning. Op deze manier behoudt je tijdens het zitten gemakkelijk de natuurlijke vorm van je rug.

Elleboog
Houd je ellebogen gebogen in een hoek van negentig graden. Dit betekent dat je bureau precies die hoogte moet hebben zodat het je ellebogen ondersteunt tijdens het typen. Als je bureaustoel verstelbare armleuningen heeft, zorg dan dat je deze afstelt op dezelfde hoogte als je bureaublad of tafel.

Kin
Zorg ervoor dat je kin parallel loopt met de vloer. Klachten als nek- en hoofdpijn worden vaak veroorzaakt door te lang naar een beeldscherm te staren dat te laag of te hoog staat afgesteld. Om dit te voorkomen kun je dus het beste je scherm recht voor je en op een goede hoogte neerzetten.

In
Trek vervolgens je kin lichtjes in. Veel mensen steken hun kin uit namelijk uit als zij naar een scherm kijken. Door je kin iets in te trekken zorg je ervoor dat je kin net iets achter je sleutelbeenderen valt.

Schouders
Kromme schouders worden je niet in dank afgenomen door je ruggengraat. Om een kromme houding te voorkomen rol je voorzichtig je schouders naar beneden en naar achteren. Als het goed is voel je de spieren in je bovenrug actief worden.

Knieën
Buig je knieën negentig graden, en zet je voeten neer op de grond. Een goede zithouding begint bij je voeten, zorg ervoor dat ze tijdens het zitten te allen tijde plat op de grond staan.

Bron: Greatist
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie