Zien: couture collectie ‘natuurlijk’ van Tess van Zalinge

The Optimist 17 mei 2022 Samenleving

Zaterdag 14 mei lanceerde ontwerper Tess van Zalinge haar nieuwste couture collectie ‘natuurlijk’. Dit deed zij in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF).

De collectie ‘natuurlijk’ verbeeldt het paradoxale gevoel van het deel uitmaken van de altijd herkenbare, duurzame en authentieke natuur, maar waar je tegelijkertijd bewust wordt van de maakbaarheid, de veranderingen en de kwetsbaarheid van diezelfde natuur.

‘Hoe de natuur te behouden’

Van Zalinge zegt hierover: ‘Het fascineert mij hoe de natuur te behouden, een emotie of herinnering uit deze natuur vast te leggen, zonder een wijziging aan te brengen. De suggestie van herkenbare natuur, zonder de natuur aan te raken of te verstoren, is in vele lagen toegepast in mijn nieuwe werk als een gewijzigde kijk op de werkelijkheid.’

Innovatieve mode-industrie

Met de collectie vraagt Van Zalinge aandacht voor het tegengaan van verspilling in de textielindustrie. Zo is er voor de ontwerpen onder meer gebruik gemaakt van het gieten van 3D-ornamenten van het eigen snijafval met biologisch afbreekbaar plastic.

Ook is de collectie bedoeld om kennis te delen, samen te werken en de traditionele mode-industrie creatief te verruimen. Van Zalinge gelooft dat samenwerken bijdraagt aan een innovatieve mode-industrie. Voor de collectie werkte zij dan ook samen met verschillende professionals uit de designwereld.

Samenwerking WWF

Ieder jaar werken Van Zalinge en het WWF samen aan een project om gezamenlijk aandacht te vragen voor een belangrijke crisis in de biodiversiteit. Dit jaar zetten zij zich in voor de tijger. Waar er 100 jaar geleden nog 100 duizend tijgers in het wild rondliepen, waren dat er in 2010 nog maar 3200. Het WWF zette zich de afgelopen tien jaar in om deze populatie te verdubbelen. Om het WWF te steunen, ontwikkelde Van Zalinge een print voor 2500 limited edition t-shirts voor nieuwe, structurele donateurs.

Foto’s door Tomek Dersu Aaron & Karlijn Kuin

Bron: Tess van Zalinge
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie