Zien: balletleerlingen geven prachtige digitale voorstelling

The Optimist 6 mei 2020 Zingeving

De coronacrisis vraagt veel van onze creativiteit. Ook een balletschool in Zaltbommel moest manieren bedenken om haar leerlingen dansende te houden. Eigenaressen Paulette Willemse en Emma van Maris-Metsers vertelden hun verhaal en delen een verrassende digitale balletvoorstelling van hun leerlingen.

‘Wij zijn een moeder en dochter die samen al 45 jaar een balletschool hebben in Zaltbommel. Sinds de eerste dag van de quarantaine hebben wij onze school moeten sluiten en hebben we grote zorgen, met vier docenten in vaste dienst, hoe wij onze leerlingen en dus onze inkomsten behouden’, vertellen de dames. Ze besloten wekelijks een speciaal opgenomen online balletles aan alle groepen te sturen. Hier krijg je een korte impressie van zo’n balletles thuis.

Jubileumvoorstelling

Maar waar de eigenaren van de balletschool echt trots op zijn is een initiatief van hun gevorderde leerlingen. ‘Eigenlijk zou onze balletschool op 17 en 18 april haar 50ste voorstelling geven, een jubileumvoorstelling dus. Het coronavirus gooide helaas roet in het eten. Het was een grote teleurstelling voor ons, en vooral voor alle leerlingen die hier zo hard aan gewerkt hadden. Zeker de gevorderde groepen die ruim een jaar keihard gerepeteerd hadden voor een ballet dat Paulette gemaakt heeft op de “Rapsodie op een thema van Paganini” van Sergei Rachmaninoff, hadden er grote moeite mee dat het moment waar ze zo lang naartoe geleefd hadden nu zomaar voorbij zou gaan.’

De mensen die al een kaartje gekocht hadden, werden door deze leerlingen getrakteerd op een bijzonder project. ‘Als wij Rachmaninoff niet op het podium kunnen dansen dan dansen we het thuis.’

En zo ontstond een ontroerende compilatie van het hele stuk uitgevoerd op diverse locaties en met alle handicaps van dien, zoals bijvoorbeeld een pas de deux dat op anderhalve meter afstand los van elkaar uitgevoerd moest worden, of een ondergrond (straat of weiland) waar je niet met je balletschoenen op kunt dansen, een huiskamer die eigenlijk veel te klein is voor de grote sprongen. ‘De video is gemonteerd door twee leerlingen die amateurs zijn op dit gebied maar die dit verbluffend knap voor elkaar hebben gekregen. Zo is het voor ons een heel bijzonder en onverwoestbaar souvenir van de Coronaperiode 2020’, aldus de balletleraressen. Zij wensen iedereen veel plezier met Rachmaninoff – The Movie, bekijk de video hier.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie