The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Het afleren van ‘slechte gewoontes’ is een hele uitdaging. Wellicht ben je ontevreden over je eetgewoontes, rook je, drink je alcohol, ben je kortaf tegen je familie of breng je dagelijks uren door op het internet en wil je dat veranderen. Maar hoe maak je hier korte metten mee?
In het psychologie magazine stonden deze cijfers: ‘in 2005 rookten Nederlanders bijna 25 miljard sigaretten, omgerekend 1500 peuken per persoon. We aten 32 miljoen kilo drop (drie dropjes per persoon per dag). We stonden voor 7,3 miljard euro rood, leenden voor nog eens 17,8 miljard en dronken 6,5 miljard glazen alcohol. Daarnaast kampte 44,9 procent van de volwassenen met overgewicht en nam slechts de helft van de medicijnafhankelijke Nederlanders trouw zijn medicatie.’
Veel van je gedrag begint onschuldig, denk maar aan die stoere eerste peuk, die heeft op de lange termijn een slechte uitwerking op je gezondheid. Of gedrag blijkt een blokkade op te leveren om je gelukkig te voelen, denk maar aan lichamelijke beperkeningen door overgewicht. Voordat je gedrag kan veranderen is het cruciaal je eerst bewust te worden van de ‘gewoonte’. Wanneer voel je die impuls om het gedrag te vertonen? Grote kans dat dit niet is als je je uitgelaten en gelukkig voelt. Ben je bijvoorbeeld vaak op sociale media actief en wil je dit veranderen? Wees je dan bewust van het aantal keer dat je het gebruikt. Het zal je verbazen hoe snel dit aantal kan oplopen.
Het doorbreken van je ‘slechte gewoontes’ wordt steeds moeilijker naarmate ‘het probleem’ langer bestaat. Om ‘slechte gewoontes’ af te leren gaan er stemmen op die zeggen: stap voor stap minderen. Hierdoor zal het proces er afscheid van te nemen makkelijker worden en dit helpt om het vol te houden. Maar velen van jullie zijn vast ook bekend met de ‘coldturkeymethode’. Dan wordt in één keer gestopt met de gewoonte.
Alle gedrag heeft een oorzaak: bewust of onbewust. Onderzoek voor jezelf je gedrag. Neem jezelf eens onder de loep en dan met name dat stukje waar je niet zo trots op bent. Wat in ieder geval niet werkt is wegstoppen en doen alsof dat stukje van jezelf niet bestaat. Vaak zijn slechte gewoontes een teken van vluchtgedrag. Welke emotie zit erachter? Boosheid? Eenzaamheid? Teleurstelling? Als je daar achter bent, dan ontstaat ruimte afscheid te nemen van de gewoonte. Je zult merken dat je het niet langer ‘nodig hebt’. In de ontstane ‘ruimte’ ontstaan vanzelf iets nieuws, en kun je iets anders gaan doen. En zo kan het dat een verstokte roker een wandelaar wordt, omdat de gewoonte om even naar buiten te gaan om een sigaretje te roken, in een wandelingetje is omgezet.
Hoe ben jij van je slechte gewoontes afgekomen?
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties