The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
We worden allemaal geboren en op een dag is het ook weer tijd om het leven te verlaten. Het is dan mogelijk om gecremeerd of begraven te worden. Maar zijn ‘houten’ uitvaartkisten wel duurzaam?
We zijn steeds meer bezig met duurzaamheid, ook als we nadenken over de dood. Zo’n 80 procent van de huidige ‘houten’ uitvaartkisten bestaat uit MDF of spaanplaat, niet heel duurzaam. Deze materialen zijn vervuilend voor het milieu. Nederlands jongste grafkistenproducent Onora pakt het anders aan.
Het blijkt soms lastig om een grafkist aan te bieden die goed aansluit bij de wensen van de overledene of nabestaanden. Het huidige, gangbare assortiment past niet altijd bij het afscheid. De een wil bijvoorbeeld iets persoonlijks en de ander denkt meer aan het milieu. Het Noord-Brabantse bedrijf Onora heeft de missie het anders te doen en kiest er voor om meer naar de consument te luisteren.
Vanwege de toenemende interesse voor duurzaamheid tijdens het leven wilde Onora hier gehoor aan geven bij overlijden. Onara biedt alternatieven aan op het gangbare assortiment grafkisten dat er is. De kisten zijn gemaakt uit organische materialen. Hierdoor kan een overledene met kist zonder schadelijke emissies begraven of gecremeerd worden. Behalve dat de kisten van Onora volledig biodegradeerbaar zijn, hebben de kisten ook een eerlijke prijs.
Marieke Havermans is de bedenker van Onora. Toen de schoonmoeder van Havermans overleed, ontdekte ze de markt: waar de meeste kisten van gemaakt worden, wat ze kosten en hoe ze eruit zien. Havermans was verbaasd over het aanbod en over het proces. Niet veel later werd Onora geboren. Onara biedt een stijlvolle, ecologische uitvaartkist aan die meer aansluit bij de duurzame wensen van overledenen en nabestaanden.
Niet alleen bestaan er duurzame uitvaartkisten, ook bestaan er duurzame urnen. Zo kan er gekozen worden voor urnen gemaakt van plantaardig materiaal, zoals hars en zout. In de aarde kan deze urn in zo’n twee a drie jaar afgebroken worden en worden opgenomen in de natuur. Sierurnen kunnen ook duurzaam zijn. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden bamboe, bananenblad en wilgentenen. Het zijn snelgroeiende materialen die niet voor een vervuiling van het milieu zorgen.
Eind februari ligt het nummer van The Optimist weer in de winkels. Het omslagthema van deze editie is levensweg. In deze editie een gesprek tussen een vroedvrouw en hospice en ook belichten we therapieën voor een geboorteherbeleving.
Wil je geen nummer meer missen? Dan kun je natuurlijk ook een (online) abonnement op The Optimist nemen!
Lees ook in de Daily:
> Mama?
> Op deze manier zorg je voor meer vitaliteit
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties