Zeewierteelt nu ook in Waddenzee gestart

The Optimist 3 aug 2017 Natuur & Milieu

In de Oosterschelde en voor de Scheveningse kust wordt het al gedaan: zeewier kweken. Doordat het kabinet eerder dit jaar 5 miljoen euro uittrok om meer onderzoek te doen naar de zeewierteelt, is het mogelijk op verschillende plekken in Nederland projecten op te zetten. En nu is de Waddenzee aan de beurt. Er is inmiddels een proefopstelling gestart.

Het kweken van zeewier wordt gestimuleerd omdat, gezien het feit dat het land ‘opraakt’, de zee een goede, nieuwe kweekbodem kan zijn voor het kweken van ‘groenten’. En daar doen zeewieren niet voor onder. Zeewier is erg gezond en er zitten tot 20 procent eiwitten in, waardoor het een prima alternatief is voor soja.

Het kweken van zeewier is een wetenschap op zich. In Azië wordt al eeuwen in baaien zeewier gekweekt, maar de nieuwe Nederlandse zeewierboeren moeten nog veel leren. Zo moet zeewier ook bemest worden, en moet de juiste locatie gevonden worden. Ver in zee is niet praktisch, maar dichter aan de kust zijn er weer grotere hoeveelheden stikstof en fosfaat aanwezig door de aanvoer van rivieren.

Of de kweek van zeewier succesvol wordt, ligt niet alleen aan de boeren zelf. Ook de consument moet er warm voor lopen. Wie wil weten hoe zeewier en verschillende soorten wieren zoals zeesla toegepast kunnen worden in de keuken, kan kijken op zeewierwijzer.nl. Daar zijn allerlei recepten te vinden voor deze ‘groente van de toekomst’.

Bron: Vroege Vogels
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.