Zeewierteelt kan rol spelen in eiwittransitie

The Optimist 28 jan 2019 Natuur & Milieu

Grootschalige zeewierteelt op de Noordzee kan in 2030 net zoveel eiwit opleveren als 5,6 miljoen legkippen, dat stelt milieuorganisatie Natuur & Milieu na het maken van een quickscan. Eiwitten kunnen met een speciale techniek uit het zeewier worden gehaald en worden gebruikt voor voedingsmiddelen. Natuur & Milieu roept de overheid op om de teelt te ondersteunen.

‘Zeewier kan een grote rol spelen in de eiwittransitie en dierlijke door plantaardige eiwitten op ons bord worden vervangen’, aldus de milieuorganisatie. ‘Het restant dat overblijft kan vervolgens omgezet worden in groen gas dat ingezet kan worden in de Nederlandse industrie. Zo wordt zowel de voedselvoorziening verduurzaamd, als de industrie.’

De organisatie stelt voor om de ruimte tussen de windmolens te gebruiken voor de teelt. De Nederlandse Noordzee is heel geschikt voor de teelt van zeewier, volgens Natuur & Milieu. ‘Dit komt omdat er een overschot is aan voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen worden aangevoerd door de rivieren die bij Nederland in de Noordzee stromen.’ Door in het gebied van de windmolen te telen, maken we efficiënt gebruik van de beperkte ruimte op de Noordzee. De organisatie zegt dat het nog niet definitief is hoeveel hectare windmolenparken de Noordzee in 2030 zal bevatten, maar zeker is dat dit enkele honderdduizenden hectares zullen zijn. Natuur & Milieu rekende voor dat als daarbij op 15.000 hectare zeewier geteeld zou worden, dit al evenveel eiwit oplevert als de eierproductie van 5,6 miljoen legkippen en 62 miljoen kuub groen gas.

Voor de koplopers is de potentie van zeewier natuurlijk niets nieuws. De eerste zeewierburgers als vleesvervanger rolde in 2010 al van de band onder de naam The Dutch Weed Burger. Ook werken Wageningen University & Research en Stichting Noordzeeboerderij sinds maart 2018 samen met negen partners voor de ontwikkeling van een volwaardige zeewiersector. In 2010 zette de universiteit daarvoor de eerste stappen.

Om van het opschalen in de sector echter een succes te maken, vindt Natuur & Milieu dat de overheid de sector moet ondersteunen. De overheid is zich bewust van de mogelijkheden. In de visie op kringlooplandbouw van september 2018 staat dat de overheid kansen ziet door combinaties van windparken met natuur. Daarnaast is er oog voor nieuwe mogelijkheden om met aquacultuur schaal- en schelpdieren, zeewier en algen te kweken. ‘Innovaties, het versterken van bestaande en nieuwe samenwerkingsverbanden en nieuwe verdienmodellen leveren een belangrijke bijdrage aan de verdere verduurzaming van de visserij’, is te lezen.

De woordvoerder van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat weten dat de visie komend jaar wordt uitgewerkt en omgezet in concrete actieplannen die mogelijk van de zomer af zijn. Op dit moment is de zeewierteelt volgens Natuur & Milieu nog niet rendabel. Bovendien stellen onderzoekers in Petten dat we pas aan het begin staan van wat allemaal over het plantje te ontdekken valt. We zetten eerder op een rij wat we wel al weten.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie